Helt siden jeg så BJ Foggs presentasjon om hvordan utløse atferd på nettet og Justin Fosters presentasjon om bruk av videoer i nettbutikker på Webdagene 2008 har jeg vært opphengt i video. For å komme opp med ideer er det ofte lurt å utforske og kartlegge hva som allerede finnes der ut. Plutselig dukker det opp en ny ide!
Her er noen eksempler på bruksområder:

Markedsføringsvideoer

Målet med slike videoer er å drive kunder til butikken. Enklereliv har 14 fysiske butikker og en nettbutikk som tilbyr produkter som hjelper folk i hverdagen. De har begrenset med markedsbudsjetter og forsiktige med å kaste bort penger på markedsføring som ikke funker. Enklereliv produserte en video som hittil har blitt sett 156 000 ganger på Youtube. Fordelen med slike videoer, i motsetning til reklamefilmer på TV, er at folk ofte blir tipset om videoen fra venner og at de selv velger å se videoen. Begynn i det små, har du flaks så sprer videoen seg veldig raskt og plutselig blir de også vist på TV.

Velkomstmeldinger

Et et bilde sier mer enn tusen ord. Tenk da hvor effektivt en video kan frembringe et budskap. Dronning Rania av Jordan er en meget aktiv bruker av videoer. Hennes mål er å tiltrekke fokus til viktige saker som utdannelse og kvinners rettigheter. På nettsiden for utdanning, bruker Rania en video for å introdusere hvorfor hun mener global utdannelse er viktig. Hun ber også folk respondere med mail og egne videoer. Undrer om Arbeiderpartiets «Hva er viktig for deg?» har lært mye av Dronning Rania?

Bruksanvisninger

Får du ofte de samme spørsmålene om og om igjen? I så tilfelle, bør du teste ut Screentoaster. Screentoaster er et verktøy som gjør det enkelt for deg å lage kort bruksanvisningsvideoer(se eksempel). I Hurtigruten har Per-Erik Skramstad brukt Hypercam 2 for å lage en rekke videoer om hvordan man bruker EPIserver. Slike enkle videoer sparer oss for masse tid samtidig som det gir webredaktører trygghet til å prøve å gjøre ting selv. Frykt for å oppdatere nettsiden skader websatsninger. Bruk video til å fjerne frykten!.

Videoresponser på Youtube (lyden er fjernet pga. rettighetsproblemer)

Få mennesker tenker på videoresponsmulighetene på Youtube. For en stund siden kjørte Strømmestiftelsen en konkurranse hvor målet var å rekruttere flere fattigdomsbekjempere. Vinneren av konkurransen fikk over 100 000 visninger(lyden er dessverre fjernet pga. rettighetsproblemer). Det var først når vi så hvordan de brukte videoresponsfunksjonen på Youtube at vi forsto hvordan de klarte å vinne… Spennende!

Intervjuer med kjendiser

Før SEMkonferansen i september ifjor kontaktet Sverre Sjøthun meg med en ide om å gjøre et videointervju med Rand Fishkin, verdens ledende ekspert på SEO. Resultatet ble en rekke videoer som ga litt presseomtale og lenker fra ulike medier. Dette intervjuet ga meg mer innblikk i hvordan man faktisk lager video.

Video som nyhetsformidler på Gardermoen

gardermoen
I fjor ble jeg sittende på Gardermoen med Twitter og et mobilkamera med Bambuser. Jeg tvitret litt og filmet litt. Plutselig ble jeg kontaktet av ABC nyheter og min video (nederst på siden) endte opp på forsiden av ABC Nyheter.

Andre bruksområder

Det er mange andre bruksområder for video. Her er noen:

Hvordan man lager videoer for nett?

Noen tror det er veldig vanskelig. Det er det ikke.  Det er klart det er en fordel å kunne litt om video, men i utgangspunktet trenger man :
  • Et videokamera / mobiltelefon
  • Et videoredigeringsprogram
  • En konto på Youtube, Vimeo eller Screentoaster
  • En ide om hva du ønsker å kommunisere (ligner litt på prosessen du går igjennom for å utvikle et nettsted eller en iPhone app)
  • Tid

Video blir stadig viktigere – Hvorfor ser jeg ikke video på norske nettsteder ?

Så hva bør du gjøre med dette? Få videoene opp på nettstedet ditt. Ikke vær altfor bekymret for kvalitet. På nett kan du raskt forbedre videoene. Du vil se at når du setter igang, så vil ting begynne å skje. Du vil lære nye ting og få nye erfaringer. Hvis du ikke tror på meg, så tror du kanskje på Seth Godin. Han sier det samme. Underlig nok samsvarer dette også med Jack Welchs «Velg en retning og implementer som et helvete». Rart ikke flere gjør det i Norge?