Det lønner seg å kjøpe sitt eget merkenavn i søkemotorene! Noen byråer argumenter i mot og nevner lav avkastning, lave klikkrater og kannibalisering av organiske søkeresultater som gode grunner til å ikke by på sitt eget merkenavn og merkevarebeskyttede ord og uttrykk. Research, våre erfaringer og analyser tilsier at det stort sett alltid er lønnsomt å kjøpe sine egne merkenavn.
Her er 5 gode grunner til å by på sine egne merkenavn i søkemotorene.
1. Dominans på søkemotorresultatsidene
Jo mer plass du og ditt budskap tar i søkemotorene, jo bedre. Eye tracking studier viser at synlighet over «bretten»(det som vises på skjermen din uten at du må scrolle nedover) er en kritisk suksessfaktor.
Et studie fra Enquiro viser øyefordelingen på de redaksjonelle søkeresultatene(organisk plassering) og de betalte søkeresultatene(betalt annonsering). Jo mer plass man kan oppta, jo mindre plass er det for forstyrrende informasjon fra andre aktører. Hvis du ikke har noen konkurranse blant annonsørene så vil klikkraten din bli meget høy. Dermed synker kostnaden per klikk ned mot 0,07 kroner. For den summen er det verdt å kunne kontrollere budskapet mot potensielle kunder. Tabellen nedenfor viser hvor mange prosent som legger merke til de forskjellige delene av søkemotorresultatsiden:
2. Branding
Jo flere steder ditt navn dukker opp, jo bedre er det. De fleste PPC(pay-per-click) annonsesystemene har et innholdsnettverk. Innholdsnettverket til Google plassere annonser på tusenvis av nettsteder på forskjellige steder i verden(lite utbredt i Norge) som er relevante for dine annonser. Det er en del unntak, men regelen er at jo flere mennesker ser ditt navn, jo mer troverdighet får du. Hvis noen blogger om din bedrift eller nevner ditt navn i artkkel, så er det stor sjanse for at dine annonser dukker opp ved siden av det redaksjonelle innholdet. Dagbladet har begynt å bruke annonser fra Google på dagbladet.no i perioder. Dermed er sjansen der for at dine annonser dukker opp ved siden av artikkelen når f.eks. Dagbladet skriver om din bedrift.
3. Kontroll på budskapet
Som all annen betalt annonsering, så har du kontroll på hele budskapet. Et generelt søk etter et firmanavn fører gjerne til at hjemmesiden din dukker opp øverst i resultatlisten. Da kommer ser kunden sidetittelen din + ingressteksten som hentes fra et eller annet sted(ganske ofte fra oppføringen din i dmoz.org). Når man kjøper en annonse på sitt eget ord, har man full kontroll over det første kunden ser etter å ha søkt. Dermed kan du kommunisere et spesifikt budskap(f.eks. et kampanjetilbud eller et telefonnummer). Du kan også endre budskapet når du selv vil uten å måtte endre nettstedets tittel.
4. Stavefeil
Folk er dårlige til å stave riktig(inkl. meg). Når folk søker etter en feilstavet variant av navnet ditt, har du mulighet til å raskt få dem på riktig spor. Min beste investering da jeg jobbet i Flyselskapet Norwegian var kjøpet av domenet: www.norvegian.no. I løpet av kort tid sto det for titalls millioner i omsetning. Ved å kjøpe feilstavelser av sitt eget navn, fjerner man ytterligere friksjon i kjøpsprosessen og kunden kommer raskere til målet.
5. Forsvar mot konkurrenter
I mange land pågår det kamp mellom merkenavnseiere og konkurrenter som overbyr merkevareeieren på utvalgte merkevarebeskyttede ord. Når du byr på dine egne ord presser du konkurrenter nedover på resultlistene. I USA kan en merkevareeier ikke hindre konkurrenter i å kjøpe merkevarebeskyttede ord, men man kan hindre dem i å bruke merkevarebeskyttede ord i selve annonseteksten. I Europa kan man forhindre konkurrenter i å kjøpe merkevarebeskyttede ord. Hvis du ønsker å forhindre andre i å by dine merkevarebeskyttede ord, fyll ut dette skjemaet. (husk at du da forhindrer forhandlere og andre partnere å bruke ditt navn til å markedsføre deg)
Denne artikkelen er i stor grad basert på en artikkel fra Redflymarketing. En annen problemstilling er om man skal kunne by på konkurrenters merkenavn. Det er diskutert her. Vi har foreslått en løsning til Google her. Vår artikkel om dette ble plukket opp av verdens fremste søkemotorekspert, Danny Sullivan, som kommenterte det her.