Kan man tjene penger på sosiale medier?

Medier» er noe man bruker for å påvirke folk. Selvsagt kan man tjene penger på å påvirke folk!

Det jeg tror folk undrer på er: «Hvordan skal min bedrift bruke (sosiale) medier til å påvirke folk til å gjøre det man ønsker?»

Hva sier grunnleggeren av Facebook?

facebook-logo En mediekonserndirektør spurte Mark Zuckerberg (grunnlegger av facebook) følgende spørsmål på et  økonomisk forum i Davos : Hvordan kan vår bedrift lage et sosialt nettverk for våre kunder?

Zuckerberg svarte: «You can’t».

Facebook-grunderen fulgte opp med å si: du skaper ikke sosiale nettverk, de finnes allerede. Det du kan gjøre er å gjøre det enklere for eksisterende sosiale grupper å “connecte». Dette er det viktigste poenget med «sosiale medier». (kilde: page 48 in WWGD, Jeff Jarvis)

Det finnes ingen «silver bullet» for hvordan bedrifter skal opptre i sosiale medier.

Som bedriftsleder må du fokusere på  hvordan du kan gjøre det enklere(og bedre) for dine kunder, ansatte, konkurrenter og partnere å «connecte»?

Praktisk bruk av sosiale medier i Norge

For å demonstrere hva jeg mener om bruk av sosiale medier skal jeg beskrive hvordan vi brukte flere medier(både usosiale og sosiale) til å påvirke over 215 folk til å komme på seminar.

For å sette ting litt på spissen, så handler det om å bruke minst mulig ressurser og allikevel bli utsolgt – hele tiden.

Enkelt og greit. Dette er nøkkelen til hvordan bedrifter bør tenke når det gjelder medier (både sosiale og ikke-sosiale). Ikke veldig revolusjonerende.

Hvordan bruke medier for å få folk til å komme på seminar?

9. februar 2010 arrangerte Shortcut et seminar om iPhoneapplikasjonsutvikling.

Målet med seminaret var å selv lære mer om iPhoneapplikasjoner, få 40 personer til å melde seg på og å bygge folks kjennskap til viktigheten av iPhone applikasjoner slik at etterspørselen etter våre tjenester skulle øke.

Du ser kanskje noen likhetstrekk med hva du ønsker å oppnå i din bedrift? Skaffe oppmerksomhet, øke salget og bygge brand!

Så hva slags medier brukte vi til å oppnå målet?(jeg har uthevet de mediene vi brukte)

Vi brukte Google Wave (vi prøvde ihvertfall..) til å planlegge seminaret. Vi brukte e-post og telefon til å finne og kontakte noen dyktige foredragsholdere fra de ledende iPhoneutviklingsfirmaene i Norge (Apps, SDG, Agens og Shortcut).

I tillegg snakket John Eivind med Torgeir Waterhouse i IKT Norge om å samarbeide om det praktiske rundt arrangementet.

Vi brukte nettstedet shortcut.no til å lage et påmeldingsskjema. Vi brukte Twitter til å informere om arrangementet.

Det tok 3 timer å bli utsolgt. Vi byttet lokaler og til slutt var det 215 påmeldte. Vi brukte minimalt med ressurser og ble utsolgt.

Vi brukte telefon og blogging til å kommunisere forventninger til foredragsholderne og vi brukte e-post til å sende ut praktisk informasjom til de påmeldte.

9. februar ble arrangementet avholdt. Vi oppfordret alle til å tvitre sine tilbakemeldinger samtidig som foredragsholderne snakket. Det medførte at hashtaggen #iphonenorge var den mest brukte hashtaggen i Norge på 9. februar. Mange av de store avisene var tilstede og vi fikk omtale i Dagens Næringsliv og Dagens IT. Noen ble litt irriterte over å ikke blitt invitert på Seminar, men en Twitter-invitasjon underveis gjorde at tilogmed IE6-dødaren Erlend Schei fra Finn.no kom seg på seminar (såvidt jeg vet)!

Vi oppnådde målene våre.

Hvordan kunne vi brukt (sosiale) medier ytterligere?

Det er mye vi kunne gjort annerledes, men faktum er at hovedmålet ble nådd uten å gjøre noe mer. Hvis du kan bruke en brøkdel av markedsbudsjettet ditt og allikevel bli utsolgt, så trenger du ikke å være perfeksjonist. Men her er noen ideer til hva vi burde/kunne gjort annerledes:

1. Gjør det enkelt for folk å «connecte»

I god tid før arrangementet burde vi opprettet et sted hvor de påmeldte og foredragsholderne kunne se hvem som kom og bli kjent med andre seminardeltakere. (Vi gjorde dette i all hast dagen før seminaret…)  Dette kunne vært gjort ved å bruke Linkedin, Facebook eller en nichetjeneste som Crowdvine. Slike grupper ville gitt deltakerne mulighet til å «connecte» både før, under og etter arrangementet. Du beriker seminaropplevelsen for deltakerne, samtidig som du bygger et nettverk rundt deg selv.

2. Gjør det enkelt for folk å si sin mening

Folk (spesielt nordmenn) elsker å klage! Hvis du tilbyr et bra produkt, så bør du oppfordre folk til å si sin mening. Vi gjorde dette ved å fortelle salen om å bruke hashtag #iphonenorge på Twitter , men vi burde gjort mer! Vi burde oppfordret folk til å «live-blogge» mens arrangementet pågikk. Vi burde kanskje  oppfordret folk til å videointervjue hverandre og gjort det enkelt å laste opp til et fellesområde. Vi burde gitt folk mer kred for å dele sin opplevelse med omverdenen. Bloggere er ofte engasjerte folk som elsker å bidra hvis de føler det er en god sak. Å oppfordre folk til å si sin mening om deg og dine produkter er god business uansett hva kundene sier om deg.

3. Gjør det enkelt å dele kunnskap

Her har vi fortsatt ikke levert det vi sa vi skulle gjøre. Vi lovet at vi skulle legge ut presentasjonene til nedlastning og du kan laste ned ZIP-fil med de presentasjonene jeg har mottatt her. Vi burde selvfølgelig live-streamet hele seminaret, lagt ut på video og gjort det enkelt for folk å embedde videoen på eget nettsted. Dette ville økt rekkevidden av seminaret og tiltrukket mange lenker og flere besøk til nettstedet vårt.

4. Gjør det enkelt for folk til å følge deg

Dette handler ikke om å «lure» folk til å følge deg eller oppgi personlig informasjon som skal brukes i skumle markedsføringsøyemed. Det handler om å gjøre det enkelt å følge med på hva du driver med – hvis de er interessert. Dette kan være å gi folk mulighet til å abonnere på RSS-feeden din, registrere seg for å motta e-post, følge Facebook-oppdateringene dine, følge deg på Twitter eller motta SMS-oppdateringer fra deg. Hvis du gjør det enkelt for folk å følge deg, unngår du måtte ty til dyre medier neste gang du har noe som er interessant for dine etterfølgere.

Hvis man fokuserer på de riktige tingene, så vil man aldri få spørsmålet om hva vi gjør i «sosiale medier».

Jeg var «markedssjef» for iPhone-seminaret. Jeg endte som konferansier fordi det ikke var noe særlig behov for det folk flest legger i «markedsføring».  Det var en ny erfaring og jeg ser stort forbedringspotensiale!

Fri programvare gir raskere applikasjoner

For et drøyt halvår siden publiserte Shortcut kildekoden til Trafikanten for Android på Gitorious.org. Jeg laget denne applikasjonen for å bli kjent med Androidplattformen, og for å få tilgang på sanntidsopplysninger på min Androidtelefon.

Trafikantens betingelser for bruk tillater ikke kommersiell bruk av deres data, så dette prosjektet vil alltid være et fritidsprosjekt. Min hovedmotivasjon for å frigi kildekoden og oppfordre til bidrag fra andre utviklere var derfor å se hvor mye flere utviklere kunne få gjort ved å bidra med litt fritid hver.

User serviceable parts inside

Vi oppfordret til å lage sin kopi av kildekoden (en clone i Git-språket) og gjøre de endringene man ønsker. Disse endringene kan så samles til en merge request, som er et begrep Gitorious har for å be noen om å ta i bruk endringer en selv har laget.

Androids market er ikke fullt så mye sirkus som Apples Appstore. Ettersom det enn så lenge ikke er mulig å ta betalt for applikasjoner mot norske brukere bærer det preg av dugnadsånd, pionervirksomhet og glade amatører som meg. De første anmeldelsene av Trafikanten-appen var relativt entydige:

Kan bli en bra app, men har foreløpig ubrukelig trege søk

Applikasjonen var treg.

Gjør det bedre selv hvis du kan

Øystein Gulliksen var raskt ute med første bidrag i juni: posisjonering ved hjelp av GSM-sendere, som gjorde at søk etter stoppesteder i nærheten gikk raskere.

Så, for tre måneder siden, dukket det opp en mail til meg fra Gitorious. Simon Skrede hadde sendt inn en merge request der han fjernet noe kode som ikke var i bruk. Resultatet? Applikasjonen kjørte nå raskere.

Så, for et par uker siden, fikk jeg en ny merge request på Gitorious, der Marius Gravdahl hadde lagt inn støtte for live folders (at man får en «mappe» på skrivebordet på telefonen som viser sist brukte stoppesteder, klikker man på dem går man inn i applikasjonen). Marius fortsatte å sende merge requests, han har gjort en enorm jobb med stabilitet og ytelse, og har egenhendig gjort at applikasjonens gjennomsnittrating har økt. Samtidig viser Googles statistikk at antall installerte versjoner øker og at folk fortsetter å ha applikasjonen installert (1671 installasjoner, 63% av disse bruker applikasjonen).

Jeg har nå laget en egen gruppe på Gitorious og dermed gitt Marius Gravdahl tilgang til å publisere direkte til den opprinnelige applikasjonen på Gitorious. I virkeligheten er det ham som bidrar mest til dette prosjektet nå, jeg bare startet det.

Bortsett fra at Androidbrukere nå har en bra sanntidsapplikasjon tilgjengelig synes jeg noe av det mest interessante med denne historien er prosessen jeg har sett. Dette er, slik jeg ser det, noen av suksessfaktorene:

  1. Fri programvare inviterer til bidragVed å frigi kildekoden til et program åpner man for at den som bruker programmet kan endre det slik at det fungerer bedre for ham. Det er dette som er essensen i fri programvare. Av de 1600 som har installert programmet er det fire-fem (som jeg vet om) som har gjort endringer i det. Det er ikke noe høyt tall, men gjenspeiler vel omtrent forholdet mellom «brukere» og «utviklere» av programvare.
  2. Distribuert versjonskontroll  muliggjør deling. Den neste faktoren som har gjort prosessen mulig er at vi bruker distribuert versjonskontroll – Git. Med git kan andre utviklere jobbe videre med et prosjekt og publisere sine endringer til andre. Vi har nok enda bare sett toppen av dette isfjellet; de fleste prosjekter som bruker Git (dette inkludert) opererer fortsatt med en «offisiell» hovedgren av prosjektet.
  3. Sosial programmering er framtida. Gitorious har også vært en suksessfaktor i å få dette til. På Gitorious var det mulig for bidragsyterne å hente kildekoden og publisere sine endringer. Ved å lage en merge request kan bidragsyterne når de er ferdige med et stykke funksjonalitet si fra at de har noe de ønsker integrert, og Gitorious har en prosess rundt kvalitetssikring og integrering av dette. Den siste merge requesten består for eksempel av tre versjoner, der bidragsyteren har gjort oppdateringer i selve merge requesten etter at den ble laget.
  4. En åpen plattform vinner i lengden. I disse iPad-dager er dette noe ikke så mange tilsynelatende er opptatt av, men det at Android er en åpen plattform og selv er fri programvare er for mange et vektig argument for denne plattformen. Jeg tiltrekkes av Android nettopp fordi den gir meg som utvikler større frihet. Som jeg nevnte er det bare fire av 1600 av denne applikasjonen sine brukere som har bidratt til kildekoden, men her er det nettopp dette som har gjort at den er blitt såpass bra. «Vanlige brukere» av en applikasjon tjener altså på at «hackerne» kan endre på den, på samme måte som eiere av en bil tjener på at mekanikeren kan gjøre endringer på bilen uten å kontakte produsenten.

På samme måte som Trafikanten på Android kan forbedres av utviklere kan også Android selv – altså operativsystemet på telefonen – forbedres av utviklere utenfor Google. Jeg tror dette på sikt vil gjøre Android til en bedre plattform enn dens proprietære konkurrenter, og jeg tror prosessen som kommer til å sørge for det er den samme prosessen som har gjort denne lille applikasjonen så mye bedre det siste halve året.

iPhone seminar fullbooket

I dette innlegget skal jeg dele erfaringer knyttet til det å planlegge, markedsføre og arrangere et iPhone-seminar.  I tillegg skal jeg komme med noen tips til foredragsholderne slik at arrangementet blir vellykket for alle parter.

Implementer som et helvete

Den korte versjonen med å arrangere et seminar eller en konferanse  er å «sette igang» eller som Jack Welch ville sagt: «Choose a general direction and implement like hell!». Mer konkret betyr det å bestemme tema, teste interessen, snakke med potensielle foredragsholdere og finne et passende sted. En løs diskusjon er det som trengs. Ikke tenk på detaljer, bare kom igang!

Planleggingen av iPhone-seminaret

Vi begynte planleggingen av iPhone-seminaret allerede i oktober. John Eivind, Marius og flere snakket løst om temaer, datoer og sted. Vi besluttet å arrangere seminaret 2. desember og jeg tvitret optimistisk om arrangementet allerede 18.november. Jeg fikk noe respons, men vi kom liksom aldri igang med planleggingen. Men ideen var plantet og i desember hadde vi nok et planleggingsmøte hvor Lille August sa bestemt fra da han følte at ingen tok tak i seminaret. «Hvis vi skal arrangere seminaret, så må folk ta ansvar!» Dermed var vi igang. Jeg endte opp som konferansier, John Eivind, August og Marius tok seg av foredragsholdere, program og sted. Lille August ble teknisk ansvarlig. Ny dato ble satt, og flyttet nok en gang, men endelig var planene spikret.

Hvordan markedsføre et iPhone-seminar?

Jeg ventet på beskjed om å starte markedsføringen. Beskjeden kom aldri, men plutselig hadde noen tvitret om seminaret og påmeldingene strømmet på.  I løpet av noen timer er seminaret fulltegnet. For meg er dette helt perfekt. Det eneste jeg gjorde var å henge meg på bølgen og spre nyheten i alle disse «sosiale mediene»(Facebook, Twitter, Linkedin, m.m). Hvorfor bruke mye ressurser på markedsføring av et arrangement når man vet at det blir fullt? Jeg er interessert i å lære mer om iPhone applikasjonsutvikling og hvordan det skiller seg fra vanlig webutvikling. Vi inviterer de beste i bransjen til å holde foredrag. Vi forteller andre om seminaret og alle lærer masse. I tillegg er det en kjempefin måte for Trafikanten, Apps, Scandinavian Design Group, Agens og Shortcut å profilere seg som ledende på iPhoneutvikling i Norge. En vinn-vinn-vinn situasjon.

Tips til foredragsholderne

For å gjøre seminaret til en minnerik opplevelse er det viktig at du holder deg til avtalt tid. Det er flere foredragsholdere som skal i ilden og det er ikke rettferdig mot de andre foredragsholderne at du går over tiden. Dessuten blir det mindre tid for spørsmål fra publikum. Spørsmål og svar mot slutten av foredraget gir foredragsholdere en indikasjon på hvorvidt de har klart å engasjere lytterne. Hvis du preker for lenge, så stjeler du fra publikum og de andre foredragsholderne.

Her er noen tips:

  • Øv på å avslutt tidlig. Ikke strev etter å hold på lenge. Det er en kunst å holde engasjerende og korte foredrag.
  • Prøv følgende struktur: Etabler gruppetrygghet – felles utgangspunkt –> Fortell hva du vil oppnå og sjekk forventningene –> Presenter og forankre underliggende fakta –>Gjenetabler påstand – hvorfor er vi samlet –>Understøtt fellskapet og bli enige om neste skritt (takk til Bård Brænde)
  • Fortell en historie: Folk elsker historier og det er også enklere å presentere når du har en historie å fortelle.
  • Tips om powerpoint. En slide pr. minutt. Hvis du bruker powerpoint, så kan en slide per minutt være en god tommelfingerregel. Lag powerpoint-slider for publikum, ikke for deg selv. Hvis du leser opp punkter fra din egen powerpoint, så har du bommet. Visuelle hjelpemidler skal forsterke budskapet ditt, ikke være budskapet.
  • Show, Don’t tell: Publikum er interessert i ekte eksempler, skjermbilder og historier fra virkeligheten. De ønsker å se hvordan ting funker, ikke bli fortalt hva som har skjedd i punktlister. Vis det du har gjort istedenfor å fortelle om det. Da vil folk elske foredraget ditt.
  • Ikke vær hemmelighetsfull. Du skal dele kunnskap ikke holde ting hemmelig. Du vil få mer igjen hvis du gir av deg selv.
  • Unngå salgspresentasjoner! Ingen liker å bli solgt til. Du er på scenen for å dele kunnskap, ikke for å holde en salgspresentasjon. Gode presentasjoner uten «salgspitcher» er den beste måten å selge på. Hvis du holder en salgspresentasjon, så blir du aldri invitert igjen.

Vel møtt til iPhone-seminar den 9. februar. Hvis du ikke har fått plass, registrer deg på venteliste, så sender vi deg en mail dagen før hvis det plutselig blir plass.