Hvordan sette sammen et godt webteam?

Du trenger ikke et stort web team for å lykkes på nett – selv i store selskaper. Du trenger dyktige og nysgjerrige folk som tar ansvar, setter egne mål, gjennomfører det de sier at de skal gjennomføre samtidig som de sprer engasjement og entusiasme.

Dette gjelder like mye om du skal bygge en ny tjeneste eller om du jobber med å skape suksess på nett i et stort selskap. Du må skape en kultur hvor det er vanlig at folk setter egne mål og utfører målene de selv har satt seg. Begynn med enkle mål, skriv dem ned, del dem og  gjennomfør. Deretter setter du nye mål. Et par mennesker som gjennomføringer hver uke gjør underverker.

Små team utretter mer

Folk som klager over mye å gjøre og stadig ber om flere folk og mer budsjetter har feil fokus. Det finnes mange eksempler på at små team team jobber raskere, gjør ting smartere, og leverer bedre resultater. Begrensninger tvinger folk til å tenke kreativt. Kreativitet gjør at man oppnår mål med mindre arbeid. Fokuser på oppgaven som skal løses og kompetansen som kreves – ikke på hvor mange folk du trenger. Lær av de som har lykkes med lite ressurser og gjør mest mulig ut av det du allerede har! Hvis dine aktiviteter gir målbare resultater over tid, så vil du merke at engasjementet og ressursene blir stadig større.

3 hovedroller i et web team

For å lykkes med en websatsning må du fylle 3 hovedroller; Byggmester, Designmester og Marketingmester. Rollene flyter ofte over i hverandre, men det er sjelden du finner en person som dekker alle tre på en gang. Hver rolle kan helt sikkert deles i flere underroller, men det kan komme etter at du har kommet et stykke på vei. Interesse for produktutvikling, brukervennlighet og internett er en fordel i alle 3 roller. Evnen til å gå utenfor sin rolle er en fordel. Det kan også være klokt å se igjennom videoen om hva som kjennetegner folk som har suksess.

Et team som passer til oppgaven

Før du kommer altfor langt i arbeidet med å sette sammen et team, bør du ha en viss ide om hva du skal bygge. Teamet ditt må passe til oppgaven som skal løses. Visualiser ideen/konspetet på papir eller i en enkel prototype(ikke bruk for mye tid på kravspesifikasjoner).

Skriv ned de 3 viktigste oppgavene teamet skal løse og begynn med det enkle. Hvis teamet ditt ikke klarer å løse de enkleste oppgavene, kan du glemme de mer komplekse! Kutt bort alt som tar fokus bort fra hovedmålet. Når du har kommet et stykke med det konseptuelle, må ideen luftes med teamet.

Religiøs tilnærming til prosjektarbeid

Velg en retning for arbeidet og sett igang. Hvis du klarer å skape engasjement for det du skal bygge i teamet allerede fra starten vil prosjektarbeidet gå mye enklere og du vil merke at folk gjør mer enn det som er forventet av dem på tvers av fagretningene. Mange undervurderer verdien av et engasjert og sammensveiset team. Hvis teamet føler at de er med på å skape noe som betyr noe, så vil du oppnå mye mer. Kall det gjerne en religiøs tilnærming til prosjektets fremdrift – det funker.

Hvor finner du teammedlemmer?

Å finne dyktige teammedlemmer er ikke lett. Det er utrolig dyrt å engasjere feil person(er). Den tradisjonelle måten å finne teammedlemmer er å lete i internt i organisasjonen, annonsere på finn.no og benytte et rekrutteringsbyrå. Du får en rekke søkere og må gå igjennom tidkrevende intervjuer for å finne den rette. Du ender ofte opp med å bruke 90% av tiden på personer du ender opp med å ikke ansette.

Et annet alternativ er å engasjere et konsulentselskap, presentere ideen/konseptet, innhente et estimat fra ulike leverandører og kjøre et anbud. Fordelen med denne fremgangsmåten er at konsulentselskapet har gjort deler av rekrutteringsarbeidet for deg og de besitter et team som har arbeidet sammen tidligere. Problemet med konsulentfremgangsmåten er at konsulentselskapets primærdriver er timesalg. Uansett hvordan du vrir og vender på det, så er det timesalg konsulenthuset lever av. Jo flere timer, jo bedre – for konsulentselskapet. Ikke akkurat insentiv for å finne smarte løsninger.  Jeg har tidligere skrevet om en ny prismodell for konsulentselskaper som kan endre hvordan konsulentselskaper tenker. Dessverre er modellen for vanskelig til å gjennomføre i praksis… Den enkleste modellen får både kunde og konsulenthus er å sette en timepris og estimere prosjektets omfang. Det er ikke ideelt, men det er det enkleste.

I fremtiden vil sosiale nettverk og blogger spille en stadig større rolle når det gjelder å sette sammen team. Stadig flere folk blogger og deler kompetanse på Facebook, Linkedin, Twitter og på egne blogger. På samme måte som mange musikere har egne Myspace-sider, så vil vanlige folk ha profiler hvor de presenterer seg selv, sin kompetanse og sine karrieremål. Allerede i dag kan man gå inn på Linkedin-profilen til folk og øyeblikkelig se om de er å åpne for å bytte jobb. Mer om hvordan man finner dyktige teammedlemmer kommer senere!

Kilder og inspirasjon:

Googler du din date?

Doogling er forkortelsen for «Date Googling«. Det er fort gjort, og samtidig kan det være vanskelig å la være. Folk er ofte nysgjerrige på personen de skal møte, og med bare noen få klikk kan de gå gjennom både Twitter-meldinger og bilder på Facebook, i håp om å danne seg en bedre oppfatning av daten. Blind-datens dager er altså forbi.

Doogling – for sikkerhetens skyld

Ved hjelp av litt raskt detektivarbeid kan man finne informasjon som siden kan bli interessante samtaleemner på daten. For din egen sikkerhet kan det også være bra å vite at den man skal møte er til å stole på. Det ble tydelig for en dame i New York da hun Dooglet sin kommende date og fant ut at mannen hun skulle møte var ettersøkt av FBI! Hun dukket selvfølgelig ikke opp til daten og mannen ble arrestert istedenfor.

Hvor langt skal man gå i å research en date?

Litt research oppfordres, men det er viktig å ikke si for mye om den nye kunnskapen, ellers kan det lett føre til pinlige situasjoner. Hvis man blir avslørt kan det noen ganger bli oppfattet som en inntrengning i personens privatliv. Det er også fare for at man finner ut noe man ikke vil vite.

Kvinner er mer nysgjerrige enn menn

43 % av de single på Møteplassen sier at de googler personen de skal date, før de møtes for første gang. Undersøkelsen viste at kvinner er mer nysgjerrige enn menn før de skal på date første gangene. 51% av kvinnene oppgir at de Doogler sin date før første date. Kun 36% av mennene svarer at de sjekker ut daten før de møtes.

Å date-google, eller «doogle», oppfattes fortsatt som litt tabu blant de som dater på nettet, og det er ikke noe man snakker høyt om på det første møtet. Men om ikke så lenge blir det kanskje like sosialt akseptert som når arbeidsgivere kontrollerer potensielle rekrutter.

Dette innlegget har jeg også publisert på Møtesplassens blogg hvor jeg begynte å jobbe for kort tid siden som online marketing specialist.

Bok om strategi, design, utvikling og oppmerksomhet på nett

Min gode kollega Christian jobber med bok om Javascript. Hans Martin har skrevet bok om Dyreparken og John Einar Sandsvand skriver har skrevet boken «Om å flytte fjell«. Å skrive en bok krever mye arbeid og det er lite penger å tjene , men alle sier at det å skrive bok er en givende erfaring som er verdt å ha med seg. Derfor skal jeg også skrive bok! Kom gjerne med innspill og forslag. Alle som bidrar vil bli kreditert. Her er det jeg tenker å skrive om. Jeg kommer til å dele erfaringer underveis og det er fullt mulig at det blir endringer underveis. Tittel på boka er heller ikke bestemt. Dette blir spennende.

Her er alle kapitlene forklart i korthet

1. Strategi

I korthet: Strategi handler om å peke ut en retning og deretter implementere som et helvete. I dette kapitelet går jeg igjennom hvordan man kan lage en slagkraftig og realistisk strategi. Les mer om webstrategi

2. Sette sammen teamet

I korthet: Et slagkraftig team er 100 ganger mer verdifullt enn et godt team. I dette kapitelet beskriver jeg hvordan du går frem for å sette sammen teamet som skal drive din vellykkede nettsatsning fremover. Les mer om å sette sammen et webteam

3. Action

I korthet: Få ting gjort. Gjennomføringsevne er blant de viktigste egenskapene som skal til for å lykkes. I dette kapitelet presenterer jeg tips som kan øke sannsynligheten for en slagkraftig gjennomføring. Les mer om action

4. Effektivitet

I korthet: Det finnes mange unnskyldninger for å ikke få ting gjort. I dette kapitelet går jeg igjennom enkle metoder som gjør det enklere å prioritere og enklere å få ting gjort. Les mer om effektivitet

5. WebMarketingMatrix

I korthet: Enkle budskap har en tendens til å spre seg raskere. Når et budskap sprer seg, så øker sjansen for at man får gjennomslag. WebMatrix’en gir deg et rammeverk rundt nettsatsninger som er enkel å forstå.

  • Få mer trafikk
    I korthet: En vellykket nettsatsning krever at folk besøker nettsidene dine. I dette kapitelet går jeg igjennom en prioritert liste over taktiske aktiviteter du kan vurdere for å øke besøk på nettsiden din. Les mer om hvordan få mer trafikk til nettsidene dine
  • Få flere kunder
    I korthet: Mye besøk betyr lite hvis nettsiden din ikke konverterer besøk til kjøp. I dette kapitelet gjennomgår jeg grep du kan ta for å øke konverteringsraten på nettstedet ditt!
  • Øke verdien av hver kunde
    I korthet: Det siste steget i Webmatrix handler om å ta bedre vare på kundene dine slik at du tjener mer penger per kunde. Jo mer konkurranse du har, jo viktigere blir dette steget.
  • Webanalyse
    I korthet: Webanalyse er selve grunnpilaren i en nettsatsning. Ikke fokuser på verktøyene. 90% av webanalyse handler om kunnskap og handling.
  • Merkevarebygging
    I korthet: Merkevarebygging skjer på tvers av alle aktivitetene i webmarketingmatrix’en. Det er ikke en enkelstående aktivitet.


Motta e-post når boken er klar:

Skrevet i Bok