Facebook meldingssystem – og dine venners personvern

Spam-fri kommunikasjon

I dag kunngjorde Mark Zuckerberg i Facebook at i løpet av de neste par månedene vil Facebook tilby alle sine brukere en e-post adresse. Min e-postadresse på Facebook blir kplund@facebook.com (ikke aktiv ennå) . Jeg deler den åpent på bloggen fordi en av fordelene med Facebook-mail er at jeg selv kan bestemme hvem som kan sende mail til meg. Siden Facebook har en oversikt over mine «venner» og mine venners venner, så har Facebook muligheten til å tilby «spam-fri» e-post.

Sømløst – alt på et sted

En annen  tor fordel med Facebook sitt meldingsystem er at systemet aggregerer e-post, SMS, instant messaging og Facebook-meldinger i et og samme system. Det betyr at du i fremtiden kan sende og motta SMS’er fra Facebook og du vil ha enkel oversikt over en samtale med en person. Du slipper å tenke på hvilken kanal du skal kommunisere i. Det eneste du trenger å tenke på er budskapet og personen du ønsker å kommunisere med.

Åpenhet og kontroll – en tankevekker

Da jeg logget inn på Facebook fra iPhonen min i forrige uke, oppdaget jeg en synkroniseringsfunksjon som gjorde det mulig for meg å koble Facebook profilbilder til adresseboken på telefonen min. Det medførte at når en av mine Facebook-venner ringer meg, så vises den personens bilde på min iPhone. Dette er en fordel for meg, men det vekker også en del tanker knyttet til personvern. Da jeg fikk spørsmål om jeg ønsket å synke telefonen min med Facebook, dukket denne teksten opp på mobilen:

«If you enable this feature, all contacts from your device(name, e-mail address, phone number) will be sent to Facebook and be subject to Facebook’s Privacy Policy, and your friends’ profile photos and the other info from Facebook will be added to your iPhone address book. Please make sure your friends are comfortable with any use you make of their information

Her blir jeg anbefalt å sjekke med mine venner at det er greit at jeg sender deres personlige informasjon til Facebook! Jeg syntes det er helt greit å godta Facebook sine retningslinjer på vegne av meg selv, men å gjøre det på vegne av nære og fjerne Facebook-venner beveger seg i et grenseland. Det er kanskje grunnen til at EU jobber med et regelverk knyttet til kontroll over egen profil, der du blant annet skal kunne bytte sosialt nettverk uten å miste kontrollen over din vennekommunikasjon på samme måte som du kan bytte mobil-leverandør uten å måtte gi slipp på ditt eget mobilnummer. Medier som har dekket Facebook-lanseringen

5 ting du kanskje ikke visste om sosiale nettverk

1. Sosiale nettverk har eksistert siden tidenes morgen

Sosiale nettverk er ikke noe nytt. Det som er nytt er at sosiale nettverk i større grad kan kommunisere på nett. Det som er viktig er at den menneskelig hjernen klarer å håndtere ca. 150 venner. Dette har vært tilfellet siden tidenes morgen og det gjelder også online.

  • Historiske jordbrukssamfunn delte seg gjerne når befolkningen økte over til 150 personer
  • Avdelinger i den Romerske hær var delt inn i grupper på 150 slik at folk ble godt kjent med hverandre
  • Flere enn 150 deltakere i online spill fører til frafall og misnøye
  • Wikipedia involvering begrenser seg ofte til 150 aktive administratorer
  • Firmaet Gore-tex lar aldri sine fabrikker vokse til mer enn 150 personer(ref. Huffingtonpost)
  • Store grupper er ikke naturlig (ref. 37Signals)

2. Sosiale nettverk påvirker ALLE bedrifter

Det er mer sannsynlig at folk får vite om dine produkter og tjenester fra sine venner enn fra deg direkte. Folk bruker mer tid på å kommunisere med andre mennesker enn de bruker å konsumere innhold fra nettsteder.

Hva er mest overbevisende nå du skal handle?

  • Business’/reklame: Du bør komme til restauranten vår. Vi har god mat og god service.
  • En fremmed: Denne restauranten var middelmådig. Treg service.
  • En venn: Denne restauranten var middelmådig, Treg service.
  • Venn av venn: Paul har vært her 3 ganger i løpet av de siste to ukene.

3. Folk har ikke én gruppe med venner

En normal person tilhører mellom 4 og 6 grupper. Hver gruppe består av mellom 2 og 10 personer. Gruppene er ofte uavhengige av hverandre og det er ofte ikke en suksess å forsøke å blande gruppene med hverandre. Dette gjelder på tvers av kulturer og landegrenser(US, UK, Kina og Japan). Gruppene kan f.eks være

  • barndomsvenner og familie
  • studievenner
  • trening-/hobby venner
  • arbeidskamerater

4. Vennebegrepet på Facebook er ubrukelig

Et studie av 342 ulike grupperinger på Facebook viste at 85% av «Facebook-vennene» ikke  regnes som det folk flest forbinder med ordet «venn». Et studie av 3000 vilkårlige amerikanere, viser at gjennomsnittspersonen har ca. 4 nære/sterke relasjoner.

De fleste gruppene har mellom 2 og seks personer. Du omgås med ca. 10 personer hver uke. En normal facebook-bruker har ca. 130 venner. Allikevel kommuniserer du kun med mellom 4 og 6 personer. Folk med gode og sterke relasjoner får sjeldnere hjertesykdomer og mindre forkjølelse og influensa.

Vennskap kan deles inn i følgende nivåer:

  • Sterke relasjoner – bestevenner og familie (kun 3% av Facebook-vennene dine regnes som «sterke relasjoner)
  • Svake relasjoner – vennekretser og arbeidskamerater
  • Tilfeldige relasjoner – folk du tilfeldigvis omgås. Butikkansatte eller en som har skrevet noe om et hotell du vurderer)

5. Bedrifter kan dra nytte av sosiale nettverk

Folk tar sjelden beslutninger alene. Internett gir folk tilgang til en ubegrenset mengde informasjon – mer informasjon enn hjernen klarer å håndtere. Dermed blir folk stadig mer avhengig av råd fra sine sosiale nettverk når beslutninger skal tas. Vi hører med venner før vi handler. Dette gjelder både hjemme og på jobben.  Studier har vist at studenter som bor sammen med folk som studerer mye, ofte begynner å lese mer selv. Folk som sitter ved siden av folk som spiser mye, spiser mer selv!

Hvordan tar du kjøpsbeslutninger?

  • Kjøpe klær –> spør venner
  • Kjøpe bil –> spør venner
  • Velge bank –> spør venner
  • Velge jobb –> spør venner
  • Donere penger –> spør venner
  • Avgi stemme i valg –> spør venner

Hva skal til for å lykkes i sosiale medier?

For å lykkes i 2010 må sosiale nettverk planlegges inn i virksomheten. Det krever mer av designere, utviklere og markedsførere! Neste gang du sitter i et planleggingsmøte, still spørsmålet: Hva kan vi gjøre med designet, systemet og/eller konseptet for å forsterke spredningen av vårt budskap blant venner?

Kilde(egentlig et sammendrag av en veldig bra slideserie):

Paul Adams fra Google UX team (2010)

PS. Beklager til alle som syntes «topplister» i blogginnlegg er harry.