Våkn opp herr redaktør! Ikke la norske aviser bli som Detroit!

Facebook, Google, Apple og flere andre internasjonale aktører blir en stadig viktigere del av nordmenns mediehverdag. Denne utviklingen påvirker selvfølgelig hvordan annnonsører investerer pengene sine. Å hevde at trusselen fra internasjonale aktører overdrives signaliserer at man er selvsentrert og/eller uvitende om medieutviklingen i verdenssamfunnet.

Å foreslå at «mediebransjen bør gjøre som bokbransjen og finne en måte som sikrer inntektsstrømmen til de norske aktørene» er tragisk. Tvertimot bør mediebransjen ha lært av feilene som både plateindustrien og bokbransjen gjorde – Og handle annerledes!

Pengene følger etter leserne/seerne

Gjennom hele mediehistorien har annonsører fulgt etter leserne/brukerne. Først finner mennesker opp en ny informasjonskanal, deretter finner bedrifter måter å utnytte kanalen kommersielt. Først aviser. Så radio, TV,  internett og mobiltelefoner. Innhold leveres på flere platformer og konkurransebildet smelter sammen. Pengestrømmene følger menneskenes oppmerksomhet.

Konkurranse om annonsekroner er globalt

Berner Gruppen kan selvfølgelig velge å definere at kun organisasjoner med en publisistisk virksomhet og en redaksjonell er konkurrentene, men et slikt tankesett vil føre til en langsom forderving av både produkter og arbeidsplasser som verken Dagbladet eller norske medier er tjent med.

Amerikanske bilprodusenter forsøkte i årevis å ignorere at bilindustrien er global. I 30 år jobbet direktører og mellomledere halvhjertet med å tenke nytt. Tragedien som idag utspiller seg i Detroit er et direkte resultat av manglende handling og forståelse av globalisering blant ledere i bilindustrien.

Facebook er norges tredje største medium

Realiteten er at idag leser vi nyhetene på VG.no, DN.no, Dagbladet.no, lokalaviser, Facebook.com, Linkedin.com og Twitter. Tiden blir fordelt mellom dem. Jeg får med meg norske nyheter i avisene, men også fra venner som deler interessante nyheter på Facebook. Jeg har ikke målt tidsbruken på de ulike nettstedene, men jeg tror at de utenlandske aktørene utgjør en stadig viktigere del av vår mediehverdag. En artikkel fra Kampanje i 2010 indikerer at Facebook er norges tredje største medium.  Jeg forstår ikke hvordan seriøse medieaktører kan hevde at Norske aviser ikke konkurrerer med utenlandske aktører både når det gjelder tidsbruk og annonseinvesteringer.

Coopetition

Når et nytt medium blir skapt, samarbeider bransjen om utviklingen. Når mediet modnes, så konkurrerer aktørene om markedsandelene i markedet de samarbeidet om å skape. Det er kanskje dette som nå skjer med norske aviser, VG, Facebook, Dagbladet og Linkedin.

I flere år har aktørene jobbet for hverandre – nå begynner konkurransen og annonsekronene skal fordeles!

Nyttige ressurser:

Kjære alle som har for mye å gjøre

Når travle øyeblikk inntreffer, tenker jeg på historien om sagen:

Du går en tur i skogen og treffer på Sverre som er totalt fokusert på å sage ned et stort tre.

  • Du sier: Hei! hva driver du med?
  • Sverre: Ser du ikke det?? Jeg sager ned dette treet! Jeg skal sage hele skogen denne uka! Hvor mange trær har du saget ned idag?
  • Du sier: Du ser utslitt ut. Hvor lenge har du holdt på med det?
  • Sverre: Jeg har holdt på i over 5 timer. Det er hardt arbeid.
  • Du sier: Hvorfor tar du ikke en liten pause i strevet og sliper sagen?
  • Sverre: JEG HAR DÅRLIG TID! Jeg må sage full fart!

Denne historien kan overføres til de fleste bransjer. Mange vil klage og si at sjefen ikke gir meg tid til å slipe sagen. Faktum er at hver og en er ansvarlig for sin egen utvikling. Samtidig ser man at firmaer med suksess legger forholdene til rette for at medarbeidere skal få tid til egenutvikling.

Moralen er: Hvis du har mye å gjøre – ikke kutt bort tiden som går til egenutvikling. Høy aktivitet er bra, men det må balanseres.

Historien er fritt oversatt fra boken «The seven habits of highly effective people«. Den kan anbefales.

Før man sier at man ikke har tid, bør man prioritere oppgaver:

  • Viktige oppgaver som haster
  • Uviktige oppgaver som haster
  • Viktige oppgaver som ikke haster
  • Uviktige oppgaver som ikke haster

Kunsten er å jobbe mest mulig med de viktigste oppgavene uavhengig om de haster eller ikke.

Hvis du har dårlig tid, bør du ta deg tid til å se denne:
<