Hvordan komme i gang med e-postmarkedsføring

Har du lyst til å redusere kostnaden per konvertering? Har du lyst til å drive med 100% sporbar markedsføring? Vil du nå kundene dine (nesten) gratis? Da burde du starte med e-postmarkedsføring. 

E-postmarkedsføring er en av de mest effektive kanalene å markedsføre på om du er ute etter en høy ROI. Noen undersøkelser viser at for hver kroner man innvisterer i e-postmarkedsføring får man 38 igjen. En undersøkelse gjennomført av Mckinsey viser at e-postmarkedsføring er 40 ganger mer effektivt for å skaffe nye kunder enn Facebook og Twitter. 

E-postmarkedsføring har for mange blitt assosiert med spam, men dette endrer seg med ny teknologi. Med automatisjon og triggerbaserte eposter har e-postmarkedsføring gått mer og mer bort fra «spray and pray»-metoden.

La oss lage en «golden rule» for e-postmarkedsføring: Behandler du kundene dine med respekt, så vil e-post være en av dine mest effektive kanaler å drive salg i.

PS: Strategien du utvikler for e-postmarkedsføringen din burde være en del av din overordnede strategi. Her kan du lese mer om hvordan du lager en effektiv strategi. 

Denne bloggposten er ment for:

  • deg som er ukjent med e-postmarkedsføring og trenger en innføring i hva det er for noe og lære hvordan man kan lykkes med epost.
  • for deg som har kjørt noen sporadiske kampanjer, men ikke sett de ønskede resultatene eller tom for ideer på hva du kan gjøre.

I bloggposten vil du få en introduksjon til ulike leverandører, se kreative eksempler og mye mer som vil hjelpe deg på vei.

For å lykkes med e-postmarkedsføring er du nødt til:

Har du kontroll på disse skal det mye til for å ikke lykkes med å tjene penger på e-postmarkedsføring.

1) Bygge en e-postliste

Det er ikke mye vits å drive med e-postmarkedsføring hvis man ikke har noen e-poster å sende til, derfor er noe av det viktigste du gjør å fokusere på å bygge e-postlisten din.

Hvis du skal få noen til å gi deg noe, så må du ofte selv gi noe tilbake. Mange velger å gi bort rabatter, et nyhetsbrev eller nyttig produktoppdateringer for å gjøre det lettere å bygge listene sine. Hva som er den riktige måten for deg kan jeg ikke svare på, men prøv å sett deg selv i hode på kunden og tenk over hvordan de vil reagere når de blir spurt om å gi deg e-postadressen sin:

  • Hva får jeg for å gi deg e-posten min?
  • Hvor ofte kommer jeg til å få e-post?
  • Kommer du til å spamme meg?
  • Får jeg noen rabatter?

Dette er spørsmål som du burde tenke på og besvare når du lager skjemar eller popups hvor du ber noen melde seg på listen din.

Her er noen gode eksempler på hvordan man kan be om noens e-postadresse:

Sleeknote er klare og tydlig på hva du får om du melder deg på deres liste.

Sleeknote er klare og tydlig på hva du får om du melder deg på deres liste.

Innsammling av e-postadresser ved utsjekk på en nettbutikk.

XXL samler inn e-poster blant annet på bunn av nettsiden.

Om jeg tar en titt i min egen innboks og ser hva som har fått meg til å gi bort e-postadressen min har dette fungert:

  • Få rabattkode ved å melde seg på
  • Få informasjon ved lansering
  • Gratis e-book
  • En e-post serie (eks: En epost i uka med markedsføringstips)

Nå som du har fått noen ideer til hvordan du kan bygge listen din er det på tyde å finne de riktige verktøyene for å gjøre det. Her er noen nyttig verktøy for å hjelpe deg bygge e-postlister:

  • SumoMe:  et verktøy fult av funksjoner som hjelper deg øke trafikken på nettsiden din. Blant annet et godt utvalg av verktøy for å samle e-postadresser. Fungerer sammen med de fleste e-post verktøy. Har en gratis og en pro versjon.
  • Sleeknote: lar deg sette opp forms og popups på minutter. Fult av funksjoner som som er nyttig for deg som skal bygge listen. Har en gratis prøveperiode.
  • Optinmonster: er ganske likt Sleeknote. Lar deg enkelt designe egne forms og popups. Fult av andre nyttig funksjoner som A/B testing.

PS: Markedsføringsloven forbyr deg fra å sende e-post reklame til personer som ikke har gitt deg tillatelse. Du kan sende til e-postadresser som ikke tilhører en bestemt person, f.eks til firmapost@firma.no. Du kan lese mer om lovverket her. 

2) Sende ut e-poster

Nå som du har samlet inn noen e-poster er det neste steget naturligvis å sende e-post. Om du vil kan du sende ut e-postene dine fra både Gmail eller Outlook (husk å bruke BCC feltet så ikke du deler listen med alle mottakere). Dette kan fort bli litt rotetet, spesielt om du har en begynner å få en god del e-poster. Derfor vil det være lurt å skaffe deg et e-post program. Å bruke et program vil også gjøre det lettere for deg å analysere kampanjene dine og se resultatene fra e-postene du sender ut.

Her er noen ulike programmer du kan bruke:

  •  Mailchimp: kanskje det mest populære e-postverktøyet i verden? Er gratis å ta i bruk og passer for de fleste. Mange mer avanserte funksjoner om du er villig til å betale.
  • Campaignmonitor: er et enkelt å bruke (men mer avansert) verktøy for e-postmarkedsføring som har mange gode automatiserings muligheter. Lar seg koble opp mot hundrevis av andre apps. Koster fra 9$ i måneden.
  • GetResponse.com: har mye av det samme som Campaignmonitor og Mailchimp. I tilegg til å være et bra verktøy for e-postmarkedsføring har getresponse løsninger for å arrangere webinarer og for å bygge landingssider.  Koster fra 15$ i måneden.

PS: Husk på å ikke bare bli en av de som sender e-post en gang annen hver fullmåne og kun når det er salg eller du har lansert et nytt produkt. En måte du kan løse dette på er å sette opp en automatisk serie med e-poster som går ut etterhvert som folk melder seg på. På denne måten vil du ha bygd et sterkere forhold til mottakeren den dagen du skal sende ut ditt supertilbud.

3) Velg riktig type e-post

Nå som du har startet å bygge en liste og har funnet ut hvordan du skal sende ut e-postene dine er det på tide å finne ut hva du skal ha i dem. Det finnes mange typer eposter du kan sende ut, her er noen forslag:

  1. Nyhetsbrev
  2. Tilbud
  3. Kunngjøring
  4. Invitasjon til Arrangement
  5. Transaksjonsmeldinger
  6. Remarketing

Nyhetsbrev:

er en e-post som jevnlig sendes ut til en liste om et spesielt tema. Et nyhetsbrev er perfekt for deg som ønsker å holde kontakten med de du allerede «kjenner» (eks: kunder). Du kan lære mer om hvordan du lage det perfekte nyhetsbrevet her.

Unsplash sitt nyhetsbrev.

Unsplash sender ut nyhetsbrev hver uke til sine fotografer for å holde dem oppdatert på trender

Tilbud:

Ja, du tenker riktig. Disse e-postene er e-poster med tilbud. Med disse er målet å få konverteringer. Du trenger nødvendigvis ikke gi en rabatt eller ha et salg for å sende en slik e-post. Du kan også vise frem nye produkter og oppmuntre til kjøp. Disse kampanjene burde fokusere på produktet som vises frem og ha en klar call-to-action så det er lett for de som er interessert å benytte seg av tilbudet ditt.

Fitbit tilbudsmail

Fitbit viser frem sitt nye produkt Fitbit Flex 2 og kommer med en tydlig CTA.

Kunngjøring:

Om du har lansert et nytt produkt, en ny funksjon eller en ny tjeneste kan det være lurt å sende ut en e-post. Disse e-postene er perfekte for deg som ønsker å holde kunder oppdatert på hva bedriften din driver med. Selv om målet med denne e-posten er å vise frem noe nytt så kan den være et nyttig verktøy for å drive trafikk og salg på nettsiden din.

Samsung epost

Samsung sendte ut en e-post om at de snart skulle lansere noe stort

Invitasjon til arrangement:

Målet med denne typen e-post er få få folk til å delta på arrangamentet ditt. Å få kunder til å delta på arrangamenter kan være en nyttig måte å knytte sterkere relasjoner mellom deg og dem.

Antonsport nyhetsbrev

Antonsport innviterer til åpning av ny butikk.

Transaksjonsmeldinger:

Transaksjonsmeldingerer e-poster som sendes etter en transaksjon er gjennomført, som oftest et kjøp. Transaksjonsmailer har opptill 8x så mange klikk som annen type epost og genererer opptil 6x så mye inntekter. Veldig få gjør noe ekstra ut av transaksjonsepostene, så her er det muligheter for de som prøver seg frem.

Under kan du se teksten CD Baby sendte ut som bekreftelse på at varen var på vei. E-posten har blitt sitert over 40,000 ganger på nett.

Your CDs have been gently taken from our CD Baby shelves with sterilized contamination-free gloves and placed onto a satin pillow.

A team of 50 employees inspected your CDs and polished them to make sure they were in the best possible condition before mailing.

Our packing specialist from Japan lit a candle and a hush fell over the crowd as he put your CDs into the finest gold-lined box that money can buy.

We all had a wonderful celebration afterwards and the whole party marched down the street to the post office where the entire town of Portland waved ‘Bon Voyage!’ to your package, on its way to you, in our private CD Baby jet on this day, Sunday, December 11th.

I hope you had a wonderful time shopping at CD Baby.  We sure did.
Your picture is on our wall as “Customer of the Year”.  We’re all exhausted but can’t wait for you to come back to CDBABY.COM!!

Thank you once again,

Derek Sivers, president, CD Baby

Remarketing: 

Remarketing brukes for å nå de som har vært innom nettstedet ditt, men ikke gjennomført ønsket handling. Et eksempel på remarketing med e-postmarkedsføring kan være å sende en e-post til de kundene som har lagt en vare i handlekurven, men ikke kjøpt.  Det kan være mange grunner til at folk ikke handler akkurat når de hadde tenkt til det, derfor kan en påmindelse både være bra for deg og for kunden som får varen de har sett på å kjøpe. Her kan du lese flere caser om remarketing og e-post. 

Amazon remarketing på e-post

Amazon sendte mail med tilbud på bøker jeg nylig har vært inne å sett på

Som du ser er det mange ulike e-poster du kan sende. Dette var bare noen forslag. Det viktigste når du bestemmer deg for hvilken type e-post er hvilke mål du har. Ønsker du å jobbe med kunderelasjonen kan nyhetsbrev være den beste løsningen, men ønsker du å drive salg er det bedre å kjøre på med en tilbudsepost.

Husk å varrier e-post typene dine. Å kun sende nyhetsbrev vil ikke gi deg de beste resultatene, mens å kun sende tilbud kan få motakkerne til å se på deg som en spammer.

4) Hvordan skrive gode e-poster

De fleste av oss får mange e-poster om dagen. Bare ta en tur i din egen innboks og se på alle de som ligger der. Hvilke e-poster har du åpnet? Hvorfor har du åpnet akkurat dem? Hva gjordet du etter du åpnet e-posten?

Emnefelt: Det er viktig å ta seg tid til å lage gode emnefelt. Det hjelper ikke om innholdet i e-posten din er det beste som noen gang er skrevet om ingen åpner den.

Det moderne emnefelte er ikke lenger bare emne på e-posten din, men også avsender og en forhåndsvisning av e-posten.

I dag ser man avsender, emnefelt og en forhåndsvining av eposten. Her fra outlook.com

Det samme ser man på de fleste e-postlesere på mobil også.

Her ser vi på avsender, emnefelt og forhåndsvisning på Apple Mail på mobil. Her ser vi at Nettbuss kunne fått mer ut av mailen med en bedre forhåndsvising.

Gjengen bak Vero har kommet opp med tre punkter hver hva man må gjøre:

  1. Ikke ha bedriftens navn i emnefelte, det er sløsing med plass. En bedre løsning vil være å ha bedriftensnavn i emnefeltet.
  2. Sørg for at de første linjene i e-posten din er relevant. Mange e-post design har «Se i nettleser» øverst, denne vil synes i forhåndsvisningen.
  3. Test alle de tre komponentene før du sender. Ved å sende en test til deg selv før du sender ut e-posten ser du at alt er i orden.

Innhold: 

Mange markedsførere bruker mye tid på å finne «magiske ord» som skal overtale motakkeren til å akseptere budskapet, noe som kan føre til at budskapet faktisk drukner…

Det viktigste er å skrive tekster og bruke bilder/grafikk som tydlig får frem budskapet ditt. Vi får alle så mange e-poster at vi ikke har tid til å tolke dine.

Klart og tydlig budskap hos HM.. men litt vanskelig å vite hvor man skal komme seg videre?

Gjør det klart å tydlig hvordan man skal komme seg videre. Tekst som er en lenke kan være litt vanskelig å se, så derfor er det lurt å alltid bruke knapper om det er viktige linker.

Hos Teespring er det derimot ikke noe problem å skjønne hvor man skal 😉

5) Ha gode landingssider

Om du har sendt ut et nyhetsbrev om sesongens nye sykler så er det dumt å sende alle fra nyhetsbrevet videre til forsiden av nettbutikken din.

Om noen kom å spurte deg hvor en vare var i butikken ville du vel ført dem til hylleplassen og ikke til inngangspartiet?

Tenk derfor på at nettsiden du sender folk videre til må tilfredstille de behovene de har og svare til forvetningene du har satt i e-posten.

Noe annet som kan være lurt er å lage dedikerte landingssider til kampanjen din. En dedikert landingsside skal:

  • være laget for kampanjen din
  • ha et mål (eks: kjøp) og ett budskap
  • tilfredstille en målgruppe

Du kan lese mer om dedikerte landingssider her på Konverteringsbloggen.

Ved å jobbe med konverteringsoptimalisering av landingssidene dine kan du få ennå bedre resultater, mer om konverteringsoptimalisering kan du lese her.

6) Lær av data

Her er noen av de viktigste tallene du burde se på etter du har sendt ut e-postene dine.

  • Unike åpninger: Hvor mange som har åpnet e-posten din.
  • Bounces: Hvor mange e-poster som ikke kunne bli levert. Antall e-poster ikke åpnet:
  • Hvor mange som ikke åpnet e-posten din.
  • Avmeldinger: Hvor mange som har meldt seg av listen din.
  • Click-Trough Rate: Hvor mange som klikket på en link i e-posten din.
  • Salg: Hvor mange salg som har kommet fra e-posten.

Å lykkes med e-postmarkedsføring kan kreve noen forsøk. Derfor er det lurt å gjøre valg bassert på data fra det du allerede har gjort – da er det lettere å gjøre bedre valg.

Så sett deg ned i etterkant av hver kampanje å prøv å finn ut hvorfor kampanjen var velykket eller hva som var grunnen til at den feilet.

Andre nyttig tips:

  • Ikke glem strategi! Husk at e-postmarkedsføring kun er et tiltak på veien mot målet ditt.
  • Kjør A/B tester. De fleste e-post programmer har muligheten for dette. Test to forskjellig emnefelt mot 10-20% av listen din og velg vinneren når du sender ut e-posten til resten. Dette kan gi en mye høyere open rate. Husk at når du kjører en test må du kun gjøre små endringer (eks: kun forskjellig emnefelt), ved å gjøre dette har du kontroll over hva som faktisk forårsaket forskjellen.
  • Skill deg ut. Vi får alle mange e-poster, derfor er det viktig å prøve ut nye ting for å skille seg ut i innboksen. Har du funnet noe som fungerer? Del gjernet kunnskap i kommentarfeltet under.
  • Personaliser e-postene. E-poster som er personalisert har høyere open rates og høyere konverteringsrate. Bare pass på å test.. få ting er flauere enn å sende mailer med «Hei *§Firstname§*. Pass også på å ikke bruke det for mye.. kan bli creepy. Ikke bruk det mer enn du ville gjort i en e-post til en venn.

_______________________

Takk for at du har tatt deg tiden til å lese denne bloggposten – jeg håper du har fått noe ut av den. Lykke til med e-postmarkedsføringen!

Har du noen gode tips til andre som vil drive med e-postmarkedsføring? Del dem gjerne under her i kommentarfeltet. 

Innlegget ble først publisert på Even Ødegård sin blogg, evenodegard.com. 

5 tips for deg som skal ut i markedsføringsverdenen

Skrevet av Vadim Bjarkum

De siste 8 månedene har vært en reise jeg egentlig aldri trodde skulle skje. På et semester og en sommerferie har jeg gått fra å jobbe i klesbutikk til å jobbe med E-Commerce og markedsføring. Takket være et semester fylt med digital markedsføring (og utrolig flinke forelesere) har jeg lært utrolig mye og fått et springbrett inn i det “profesjonelle” arbeidslivet. Årsaken bak dette innlegget er derimot ikke for selvskryt, men for å dele mine erfaringer og hva jeg har lært. Jeg hører stadig medstudenter og venner være utrolig bekymret om hva som kommer til å skje etter endt studie med tanke på jobb. Er studiepengene og årene bortkastet? Vil jeg ende opp med en fancy bachelorgrad, men ingen kul jobb som resultat? Jeg er langt fra en allvitende guru om markedsføring og tipsene i dette innlegget er ikke en fasit eller garantert oppskrift på suksess, men heller et par joviale råd som forhåpentligvis er litt til hjelp!

En enorm del av markedsføringen foregår nå digitalt

Jeg skal være ærlig og si noe som kanskje ikke er for populært; vi lærer ikke nok om digital markedsføring gjennom studiene. Grunnprinsippene for markedsføring og merkevarebygging er uten tvil fortsatt gjeldende, men det er utrolig mye man ikke lærer når det kommer til å markedsføre digitalt. Vi lærer ikke terminologien som ligger i bunn, vi lærer ikke om de største systemene som “alle” bruker og vi lærer ikke om metodikken bak å være suksessfull på nett. Det er nærmest ironisk at studier hevder å ha et fokus på markedsføring uten å bry seg spesielt om en av de største utgiftspostene i nesten alle markedsføringsbudsjetter. Jeg vet jeg høres kvalm og bedre-vitende ut, men å ta valgfaget med fokus på digital markedsføring er noe av det beste som har skjedd meg.

Kanaler som e-Mail, Facebook, AdWords og Instagram er gigantiske og bedrifter tjener store penger her. Samtidig er dette kanaler hvor “markedsførings-gamet” er veldig ukjent for mange. I vår bedrift er fokuset nesten 100% digitalt for alle konsepter/merkevarer. Sier jeg at “tradisjonelle” medier er døde og nå er det full pupp for å pumpe hele budsjettet inn digitalt? Ikke på noen måte. Kanaler som TV og print har fortsatt en sentral plass i markedsføringen, men det er bare enorme fordeler knyttet til å fokusere digitalt (f.eks skalerbarhet, målbarhet etc.). Du stiller ubegripelig sterkt i arbeidslivet ved å lære digital markedsføring. Det er d***-vanskelig og en helt ny verden, men noe du VIL måtte lære deg en eller annen gang. Gjør det nå.

Læringsressurser:

https://support.google.com/adwords/answer/6146252?hl=en

https://blog.kissmetrics.com/beginners-guide-email-marketing/

10 Free Online Courses For Learning Social Media Marketing

(bare kommenter hvis dere vil ha linker til mer spesifikke temaer 😁)

Det er en enorm forskjell på å lære og å gjøre

Dette høres veldig selvsagt ut, men la meg utdype med et eksempel. I studiene blir vi alltid bedt om å skrive oppgaver hvor vi skisser ut strategi og drøfter frem ulike målgrupper merkevaren/bedriften burde fokusere på. Deretter gis en karakter og det slutter som regel der. I virkeligheten blir du også bedt om å skisse ut strategier/målgrupper og mye mer, men når du får feedbacken er ikke svaret bare en bokstav. Du får (forhåpetligvis) høre du har gjort en god jobb og du har fått æren å gjennomføre hva du har skrevet. Det er uten noen tvil den største forskjellen mellom studier og arbeidsliv. Det er nå du som manager annonsekontoen, manager e-mailsystemet og finpusser detaljene bak hver annonse eller målgruppe.

Forrige setning er utrolig generell og jeg har hoppet over mye, men jeg forsøker å presisere hvor mye man faktisk gjør. Selvfølgelig er det mulig dere har et fancy konsulentfirma som gjør “alt” for dere eller at ansvarsområdene dine er svært begrensede, men det er viktig å forstå at som student mangler man veldig mye erfaring med å gjennomføre. Detaljene og utføringen av elementene på lavere nivå er hva som virkelig resulterer i suksess. Det største take-awayet jeg hadde fra faget DIG2100 var Karl-Phillip Lunds fokus på at gjennomføringskaft er forskjellen på de gode og gjennomsnittlige. Det var ikke før jeg faktisk var i jobb at jeg forstå hvor mye det han sa om gjennomføring betyr.

Læringsressurser:

Kommer i avsnittet under, men vil anbefale å finne bøker av suksessfulle gründere og lese om deres mentalitet.

Jo mer du kan, jo mer effektiv blir du

Atter en meta-intellektuell og selvsagt overskrift, men det er mye jeg har måttet lære meg for å virkelig være effektiv. Å f.eks lage en digital annonse/kampanje er ikke bare å trykke på et par knapper eller delegere en stakkar for å gjøre jobben. Du må sørge for et skikkelig bilde slik at annonsen har blikkfang, du må skrive teksten riktig slik at den konverterer og du må vite alle finurlighetene bak å oppnå målet du har satt. Dette spiller tilbake på viktigheten med gjennomføringskaft, men det er viktig å være selvstendig. Når jeg lærte Photoshop kunne jeg selv ordne med bilder og grafiske detaljer hvis noe skal lages. Med et par kurs fra Codeacademy kan jeg forandre enkle småting hvis noe i koden ikke fungerer helt som det skal. Med kurs i digitale verktøy kan jeg lage annonser og kampanjer fra bunnen og manage dem videre. Med tutorials i WordPress kan jeg manage WooCommerce og fort ordne med detaljer knyttet til nettbutikken. Det finnes lite mer deilig for en arbeidsgiver å vite at du er overlatt til deg selv og at det ansvaret er noe du takler. Samtidig blir du utrolig allsidig og kan gjøre veldig mye forskjellig når behovet oppstår. Det er mye jeg skummer over når jeg ramser opp på denne måten, men poenget mitt er at du stiller bedre jo bredere kunnskapen din er.

Læringsressurser:

https://helpx.adobe.com/photoshop/tutorials.html

https://www.codecademy.com/

https://mailchimp.com/resources/guides/getting-started-with-mailchimp/

https://learn.wordpress.com/

http://design.tutsplus.com/articles/teach-yourself-graphic-design-a-self-study-course-outline–psd-3520

http://www.copyblogger.com/copywriting-101/

Google for harde livet og hvis du tror noe kan brukes til markedsføring, så har du som oftest rett.

Gjør alt du kan for å få erfaring

Du kan lese alt du vil og du kan vite alt på det teoretiske nivå, men ingenting lærer deg mer enn erfaring. De gangene jeg har kjørt en annonsekampanje i dass, sendt en e-Mail som var en flopp eller sagt noe “feil” er de gangene jeg har lært mest. Når jeg deltok i GOMC (Google Online Marketing Challenge) gjorde jeg mye dumt og endte opp med et budsjettbruk fra helvete, men jeg lærte mer enn noen lærebok kunne fortelle meg. Når jeg jobbet med ABCstartsiden for å lansere Zooom.no lærte jeg utrolig mye om arbeidslivet og digital markedsføring i praksis. Gjør hva enn du kan for å få erfaring. Den erfaringen er hva som kommer til å skille deg ut når du sender inn CV’en.

Hvordan? Let etter hver mulighet du kan få der ute. Tilby deg f.eks å jobbe gratis for en bedrift som trenger markedsførings-hjelp. Se muligheter i studentforeninger eller frivillige organisasjoner. Delta i ting som GOMC eller start en blogg. Jeg har ikke tenkt å kommandere deg til å gjøre ting du ikke vil, men det er bare viktig å forstå at erfaring som student er viktig å få. Det er ikke luksuriøst å jobbe gratis, men down-the-line er det hva som utgjør forskjellen. I min nåværende jobb begynte jeg gratis, men det utviklet seg fort til mye mer!

Du må være villig til å innovere og stille spørsmål

Jeg håper genuint at du får drømmejobben og at du blir en drømme-ansatt. Å innovere og stille spørsmål ved eksisterende systemer er hva som kommer til å skille deg ut hvor enn du jobber. La oss si at du sender ut to nyhetsbrev i uken til bedriftens mail-liste. Prøv å ta dette videre. Still spørsmål ved hvorfor dere ikke segmenterer listen og sender ulike mailer basert på mottaker. Kanskje månedens beste kunder kan få en personalisert takke-mail med en ekstra rabattkode? Det kommer potensielt til å generere en del word-of-mouth (verdens mest effektive markedsføring). Samtidig kan du lage systemer slik at enkelte får mail sjeldnere basert på innholdet dere tilbyr i mailene.

På Facebook kan du segmentere langt mer og systematisk finne ut hvilke kombinasjoner med tekst/bilde fungerer for ulike segmenter. Kanskje ditt produkt scorer veldig bra med mer humoristisk og lengre tekst? Kanskje video-annonser er hva som gir dere the big break? Hva med om TV-reklame eller ClearChannel faktisk ga god avkastning? Fortsett å test og aldri slutt med å være kreativ. Bare husk å ha et system bak alt så du vet hva som funker.

SEO og brukeropplevelse (UX) må integreres tettere!

Google liker det brukeren liker

Utviklingen innen søkemotorteknologi, med Google i front, går raskere enn på mange år takket være maskinlæring og kunstig intelligens. Denne utviklingen har gjort søkemotorene i stand til å hente frem de mest relevante resultatene, ikke bare med tanke på innhold, men også på bakgrunn av brukeropplevelsen.

Når man jobber med SEO er det avgjørende å forstå at det som er bra for (for)brukeren, også er bra for Google, og at dette er hva Googles algoritmer hele tiden forsøker å måle og evaluere. Dette gjelder spesielt når man tenker på hvordan maskinlæring stadig blir en mer integrert og sentral del av algoritmene, og tar mer hensyn til elementer slik som sekvensen på søkeordene, innhold, struktur, og meningen og intensjonen bak søket.

I dette paradigmeskiftet som allerede foregår innen SEO, er det kritisk at markedsførere og andre som jobber med web og webinnhold utvider sin SEO-horisont ved å også inkludere brukeropplevelse som en faktor. Følgende omhandler to sentrale områder rundt dette:

  1. Verktøyene i SEO-skuffen må også inkludere UX
    Å kunne gi den beste brukeropplevelsen har alltid stått sentralt i Googles filosofi. Med de siste års teknologiske fremskritt, er de i bedre stand enn noen gang til å levere på nettopp dette. Dette fokuset vil bli enda tydeligere i årene som kommer. Til tross for denne utviklingen har ikke UX vært i finne i verktøyskuffen til de fleste byråer og markedsføringsteam. Hvorvidt en SEO-spesialist kan diskutere UX-problemstillinger eller komme med nyttige anbefalinger rundt UX, vil ofte være avhengig av personlig erfaring og/eller profesjonell bakgrunn.Vi beveger oss inn i en søkemotorteknologi hvor de avgjørende konkrete mekanismene blir mindre forståelige og håndgripelige, dominert og styrt av maskinlæring, og i bedre stand til å forstå menneskelig tenkemåter og intensjoner. SEO som industri og fag må derfor endre sin tilnærming og sine skill-set for å kunne gjøre nettsider synlige i søkemotorer på en effektiv måte. Dersom SEO ikke gis mulighet til å påvirke merkevarers og nettsteders arbeid med UX vil en tungtveiende ytelsesfaktor innen SEO flyttes utenfor fagets kontroll. UX bør derfor prioriteres høyt i opplæringsprogrammet til din bedrift eller byrå, hvis det allerede ikke er det.
  1. UX starter ikke bare fra hjemmesiden
    Når et UX team jobber med å forbedre en nettsides brukeropplevelse tar de ofte kun for seg den lineære reisen som begynner på hjemmesiden. Virkeligheten er at mindre enn 50% av brukerne starter sin reise på hjemmesiden. En slik lineær tilnærming til UX vil derfor ikke være tilpasset majoriteten av brukerne dine. Etterhvert som maskinlæring blir mer og mer utbredt vil brukersignaler påvirke rangeringer langt mer enn i dag. Feil og problemer med en nettsides brukeropplevelse kan derfor forhindre nettsider i å nå sitt fulle potensial i det organiske søkeresultatene, og i neste korsvei legge en demper på konverterings- og salgstall. Manglende innsats med brukeropplevelsen fra ulike inngangspunkter på nettsiden kan føre til at potensielle kunder forlater siden og leter etter produkter og tjenester hos konkurrentene. Her er et par eksempler:
  • Tabbed content (faner). Brukeren lander på en side som er relevant for søket han har gjort, men informasjonen han er ute etter er gjemt på en annen fane.
  • Sider med uendelig scrolling. Flere tema/kategorier er alle plassert på én url, uten muligheter for at brukeren kan navigere seg til den delen av siden som er relevant for Google-søket som førte brukeren inn til siden.

Moderne søkemotorer drevet av maskinlæring vil kunne evaluere hvor smertefri brukeropplevelsen er på en side man sendes til fra det organiske søket, og vil belønne eller straffe sider basert på dette.

Per definisjon handler UX om å gi kunden/brukeren den beste opplevelsen, og dette burde ikke begrense seg til én spesifikk reise som starter på hjemmesiden. UX bør heller være datadrevet, og ta samtlige inngangsdører inn til en nettside i betraktning.

Ved å endre UX-prosessen til å ta stilling til flere inngangsdører, vil en sides brukeropplevelse være langt bedre tilpasset organisk søk og konvertering, hvor elementene er lagt opp på en måte som gjør det smertefritt for søkeren å finne informasjonen eller bestille produktet han ønsket å finne ved hjelp av Google-søket.

Les også: Hvilke SEO-trender gjør seg gjeldende i 2017? Les tipsene på hanspetter.info

SEO + UX: et fokusskifte til fordel for alle

Når et SEO-team legger til UX-verktøy i skuffen sin, og UX-teamet utvider sin arbeidshorisont til å også utforme brukerreiser tatt fra ulike inngangsdører, blir man i stand til å revolusjonere arbeidsmetodikken og levere enda bedre resultater. Et produktivt samarbeid kan foregå gjennom et helt prosjekt, og ved å jobbe som et samlet team. Ekspertise kan bringes sammen for å bedre forstå utfordringer og skape de optimale løsningene på tvers av ulike inngangsporter. På sikt vil dette føre til langt bedre søk-til-landingside-til-konverterings-opplevelse.

Ved å tilpasse og adoptere UX-metodikken, vil man som SEO-spesialist beholde kontrollen over en viktig SEO-faktor. Dette vil være en fordel for både merkevarer og (for)brukere når man er i bedre stand til å levere den beste opplevelsen gjennom kundereisen for hvert Google-søk forbrukeren gjennomfører.

Denne artikkelen er en oversettelse av David Freemans artikkel «Why UX is pivotal for the future of SEO» fra Search Engine Land. Enkelte tillegg og egne tolkninger er gjort.