For noen uker siden snakket jeg på SEM-konferansen 2011 i Oslo. Temaet for foredraget var «Hva skjer med søk når en hel nasjon blir engasjert av en TV-sending. Jeg ønsket å undersøke sammenhengen mellom TV-seing og søk på internett under den 134 timer lange TV-sendingen Hurtigruten minutt for minutt.

TV og internett går hånd i hånd

Jeg så nærmere på seer-tallene fra NRKbeta og søkestatistikk fra Google Insights for search. Jeg normaliserte dataene og så etter trender. I tillegg diskuterte jeg datagrunnlaget med en person som tidligere jobbet med webanalyse internt i Google og en person som jobber  med analyse for YLE, Finlands svar på NRK. Jeg lærte at TV-målinger er relativt presise når det gjelder populære sendinger, men unøyaktige ved mindre populære sendinger. Her er slidene:

Forbedringspotensialet for TV-målinger er stort

Konklusjonen min er at TV innhold(redaksjonelt og kommersielt) selvfølgelig påvirker folk – også hva folk søker etter på nett. Når du annonserer på TV, så vil flere folk søke etter din bedrift og dine produkter i Google. Det som slo meg etter å studert tallene og lært hvordan TV-seere måles, er hvor lite utvikling det har vært på hvordan TV-seerdata samles inn. Medievaner har endret seg mye de siste 10 årene , men når det gjelder TV-seerdatainnhenting har grunnideen ikke endret seg siden 1992! Dette er bemerkelsesverdig.

Hvem tjener på at TV-målinger blir mer presise?

Både TV og internett vokser kraftig som mediekanaler og dyktige markedsførerere stiller stadig større krav til måling av effekt. Webanalysebransjen har utviklet seg mye de siste årene, både når det gjelder datainnhenting og analysen av data.

Når det brukes 3,650 milliarder kroner på TV-reklame i Norge i 2011, hvorfor stiller ikke mediebyråbransjen, TV-analytikerne og annonsørene større krav til datainnhentingsmetodene for TV-seeing?

Hvordan kan  datainnhentingsmetodene for TV-seing forbedres slik at TV-kampanjer kan optimaliseres på lik linje med nettannonsering? Hvem tjener på at datainnhentingsmetodene forbedres? Mediebyråene? Annonsørene? TV-seere? Eller alle?

Kilder: