Etter ca. 1 måned utestengt fra Google, er Kuttisme inne i varmen igjen hos Google. Det var en positiv overraskelse og et godt «live» eksempel på Webanalysekurset i dag. I forrige måned oppdaget vi at Kuttisme var utestengt fra Google etter at publiseringsverktøyet WordPress ble hacket. Etter at jeg skrev om saken, økte besøkstallene i et par dager, før vi så en betydlig nedgang i besøk.

Hvordan ble vi hacket?

I en lengre periode har vi vært plaget av «comment-spam», dvs. at noen onde sjeler legger inn tekst i kommentarfeltet på et blogginnlegg med lenke til sitt eget nettsted for å få mer trafikk og for å lure Google til å tro at Kuttisme har lenket til nettstedet deres. De gjør dette for å få ekstra besøk, men også fordi de tror at en link fra Kuttisme vil føre til at deres nettsted rangerer høyere i Google ved spesielle søk.

Etter at «comment-spam» ble et problem, har WordPress utstyrt alle utgående lenker fra kommentarfeltet med en «nofollow-tag» slik at ingen lenker fra kommentarer påvirker rankingen i Google. Wikipedia har innført lignende tiltak for å unngå at folk spammer Wikipedia med kommersielle lenker.

I Kuttisme’s tilfelle fant noen spammere et sikkerhetshull i WordPress slik at de fikk lagt inn irrelevant tekst om legemidler nederst på alle sidene på bloggen. Vi oppdaget problemet i løpet av noen timer og rettet problemet. Deretter sendte jeg en «reinclusion request» til gjennom Google Webmaster tools.

Verdens Google-frie dag

Der fikk jeg beskjed om at jeg måtte vente cirka en måned før Kuttisme ble godtatt av Google igjen. Måneden gikk og ingenting skjedde. Jeg ble litt småirritert på Google og syntes det var litt trist at en aktør har så stor makt.

Jeg vurderte en liten periode å starte verdens «Google-frie dag», inspirert av verdens bilfrie dag og andre markeringsdager. Det ville redusert inntektene til Google med ca. 0,27% eller ca. 30 millioner dollar. Det ble med tanken(men verdens Googlefrie dag kommer nok etterhvert..)

Hvordan komme seg tilbake i Google-indeksen etter å ha blitt utestengt?

Etter litt over en måned med utestengelse ble jeg utålmodig. Jeg undersøkte litt rundt og snakket med en del mennesker. Christian, en aktiv bloggekrabat fra IXD, tipset meg om «My site has been hacked – now what?».  Jeg vurderte å sende en e-post til Google support, jeg vet at Google ikke har kapasitet til å svare på e-post fra vanlige brukere.

En bloggers fremgangsmåte: Delta i diskusjonen

Neste tanke var å gjøre litt research på forfatteren av blogginnlegget på Google Webmaster Central-bloggen. I den researchen fant jeg dette innlegget om bloggplatformer. Blogginnlegget handler om å velge publiseringsverktøy for en blogg. Dette innlegget var relevant for meg og jeg valgte å delta i diskusjonen. I løpet av 18 timer fikk jeg svar fra bloggeren med noen tips om hva som var feil og hvordan jeg kunne komme inn i Google igjen. Jeg spurte ikke om det. Det kom automatisk fordi jeg valgte å delta i en diskusjon som jeg selv ikke kontrollerte. Det ga resulter!

Kuttisme er nå inne i Google-varmen igjen og vi er en erfaring rikere.