Gulltaggen 2009 var en interessant opplevelse på mange fronter. Jeg fikk delta både som jurymedlem, publikum, og sølvvinner i kategorien beste søkestrategi(med Apotek 1). Totalt sett var Gulltaggen en meget positiv opplevelse. Jeg har deltatt på Gulltaggen en gang tidligere, i 1995 da jeg ble invitert av en nettavis eller et mediebyrå.  Da fikk jeg inntrykk av at Gulltaggen var en reklamebyråprisutdeling og mye festing- greit nok. I 2009 var det en konferanse med høyt faglig nivå.

Branding – en liten bommert kan ødelegge mye

Markedsføringen av Gulltaggen var god. Dog en liten bommert som Børge Sandengen voksent tok på sin kappe under prisutdelingen(kjempebra! Det er lov å gjøre feil og det viser karakter å innrømme feil). Jeg meldte meg på Gulltaggen rett etter at jeg fikk vite at Seth Godin skulle komme.

Så leste jeg programmet litt nøyere og oppdaget at Seth Godin slettes ikke skulle komme. Han skulle holde videoforedrag live fra New York. Greit nok. Gulltaggen-programmet var så bra at Seth Godin gjerne kunne godt kommet som et overaskelsesforedrag mot slutten av dag 2. Det hadde skapt nysgjerrighet, diskusjon og bidratt til at Gulltaggen 2009 overgikk forventningene til mange – og dermed bygget et enda sterkere brand.

Faglig vurdering – Meget fornøyd.

Det faglige innholdet på Gulltaggen 2009 var varierende- ihvertfall det jeg hadde anledning til å delta på.  Dag 1 var en skuffelse selv om Yoni Kish hadde et godt foredrag med tittel «Looking for digital value». En del interessante caser som jeg desverre husker lite fra. Foredrag nummer 2 var en total skuffelse. Damen fra Microsoft holdt en kjedelig presentasjon med mye statistikk og stadige replikker om at dette var interessant for meg.  Jeg vil faktisk gå så langt som å gi Microsoft stryk for dette foredraget.

Dag 1 på Gulltaggen var en faglig skuffelse. Jeg hørte at Gerry McGovern nok en gang gjorde et solid inntrykk(jeg fikk ikke vært på foredraget hans). Jeg leste på Twitter at noen mente han var en irsk slektning av meg(utseende, humor eller presentasjonsteknikk?). Jeg velger å se på de positive aspektene:)

Dag 2 av Gulltaggen var meget solid. Chris Anderson, Mike Walsh, Kjell Nordstrøm og Seth Godin var alle interessante foredrag.

Chris Anderson og the Long Tail

Chris Anderson tok oss gjennom internetthistorien og fortalte om Moore’s law og the long tail. Han snakket om at «waste» var en effektiv måte å tvinge frem innovasjon. Dette gjaldt både prosessorkapasitet, lagringsplass, og båndbredde. Alle disse tingene blir stadig billigere – dermed dukker det stadig opp nye bruksområder og nye ideer når bruken blir billigere. Dette kan bli spennende også i fremtiden når vi ser at det blir stadig mere «waste», både antall videoer på Youtube og stadig flere blogger.

Han fortalte om sin nye bok Free som ser på fremtidens inntektsmodeller på internett. Han ga meg nytt perspektiv om at musikkbransjen slettes ikke hadde noe problem. Aldri har så mange mennesker lyttet til musikk og aldri har det vært enklere for artister å nå sitt publikum. De tradisjonelle plateselskapene har hatt monopol på musikkdistribusjon. Denne monopolsituasjonen har nå endret seg og plateselskapene  har kjempet i mot utviklingen. Nå sitter de igjen med svarteper og en fortapt forretningsmodell. Les mer om Chris Anderson i Digi.

Mike Walsh

Mike Walsh dro frem mange spennende erfaringer fra Kina og østen. Han snakket litt om inntektsmodeller og viste blant annet et interessant eksempel på hvordan kjente personer kan tjene penger på at fans registrerer seg for å motta «sms-oppdateringer» fra kjendisene – og betale et par kroner per SMS de mottar! Det virker rart, men i Kina så genererte det visstnok mange penger.  Walsh forklarte at dette var som twitter, bare med en fantastisk inntektsmodell.

Kjell Nordstrøm

Kjell Nordstrøm holdt et genialt foredrag. Han var engasjerende og hadde mange gode poenger. For min egen del var det ikke mye nytt i det han sa, men måten han sa det på gjorde at jeg ble imponert.

Seth Godin

Seth Godin holdt også glimrende foredrag som Ordpressa har skrevet sammendrag av. Foredraget hadde vært bedre hvis Seth holdt det i Oslo. Lyden sviktet de første minuttene av foredraget. Noe av det viktigste:

Newspapers are toast.  (Warren Buffet er forøvrig enig med Seth Godin i dette. Kanskje på tide at aviser begynner å tenke nytt?)

Pirates didn´t kill the music industry. It died because they did not understand that the internet is radio.

Jury-deltakelse

Jeg var jurymedlem i kategorien for beste informasjonsnettsted. Vinneren ble Remas folkekokker, et konsept jeg tror kan bli bra med litt mer arbeid. Jeg var meget skuffet over bidragene. Mye flash og fint design, men lite substans.  De fleste i juryen delte min skuffelse.  De fleste bidragene kunne vært levert på CD-rom i 1995.  Siden et viktig kriterie var at løsningene skulle dra nytte av internetts unike egenskaper, var det ekstremt enkelt å utelukke mange av bidragene. Artig å se at Eirik Solheim(NRK) og jeg stemte nøyaktig det samme i nesten alle  juryrundene:)

Apotek 1 i kategorien beste søkestrategi

Apotek 1 var bidragsyter i kategorien beste søkestrategi. Jeg hadde høye forventninger til å vinne og ble skuffet da vi bare fikk sølv:( Samtidig inspirerer det til å finne ut hva Sonans gjorde som var bedre enn Apotek 1 når det gjaldt beste søkestrategi.

Siden juryavstemningen er offentliggjort, så ser jeg at det var temmelig jevnt mellom Sonans og Apotek 1 og det er interessant at det var jentene i juryen som gjorde hovedutslaget:) Jeg tror jeg følger opp dette blogginnlegget med en grundig vurdering av Sonans sin søkestrategi slik at jeg finner ut hva som gjorde utslaget. En utfordring. Det kan bli interessant.