Thomas Watson, grunnleggeren av IBM, er kjent for å ha sagt at den enkleste måten å lykkes raskere er å doble feilraten sin. 3M – selskapet bak Post-it, som var en arbeidsulykke – er kjent for å dele ut bonus til ansatte som lager produkter som flopper i markedet. Vi har til og med et noe forslitt ordtak: det er av feilene sine man lærer.
Grunnen er åpenbar: de færreste av oss er så geniale at vi lykkes med alt vi gjør. I snitt kan man antakelig regne med at vi lykkes med en mer eller mindre fast andel av prosjektene våre. Gitt at andelen vellykkete prosjekter er fast gir det mening å prøve mange forskjellige ting. Samtidig kan vi lære nyttige ting av feilene vi gjør.
En bransje i traume
På begynnelsen av 90-tallet gikk mer eller mindre hele den norske banksektoren konkurs. Staten måtte redde bankene med skattebetalernes penger, og overtok styringen av de største bankene. Noe av det første man satte i gang med var å finne de ansvarlige bak fadesen. I en bransje som i bunn og grunn lever av å ta risiko er man vant til å måtte ta konsekvensene når man har tatt for stor risiko. Men mitt inntrykk er at den blame-stormingen som foregikk i de store norske bankene etter bankkrisen traumatiserte store deler av bransjen i lang tid.
Husker du Copland?
Da jeg startet mitt kjærlighetsforhold til Apple var det en kar som het Michael Spindler som satt bak roret i Apple, etter at John Sculley sendte Steve Jobs ut noen år tidligere. Apple lanserte på denne tiden en rekke spennende produkter: PDA-en Newton, Claris Works, flere titalls forskjellige Macintoshmaskiner med navn som Centris, Performa, LC, Quadra, spennende teknologier som OpenDoc – og vi som brukte Mac ventet på det nye operativsystemet som skulle komme: Copland. På den tida ble det dessuten lisensprodusert Macintosh-kompatible maskiner av selskaper som Power Computing og Radius. Copland kom aldri, og ingen av disse produktene finnes idag. Apple gikk skikkelig på trynet, rett og slett.
Buzz
Da Google lanserte Buzz gikk det aller meste galt. Ikke bare introduserte de noen privacy-problemer fra helvete, det var også få som skjønner hva man skal med denne tjenesten. Jeg skjønner det fortsatt ikke. Vet du hva? Det betyr nesten ingen ting. Googles suksess avhenger ikke av om Buzz (eller Google TV) lykkes, og det tror jeg Google vet. Google har idag to konkurrerende operativsystemer for tablet-PCer: Android og Chrome OS. Ingen vet om web- eller native apps er framtida; ved å spille på to hester dobler Google vinnersjansene.
Prove me wrong
Spåmenn jobber for å bevise at de har rett: i det de tar feil er liksom litt av vitsen borte. Dyktige utviklere, designere og markedsanalytikere jobber istedet for å bevise at de tar feil; istedet for å spekulere i hva framtida kommer til å bringe lager vi ting og tilbyr dem på markedet. Hvis ingen vil ha det vi har laget lager vi noe nytt.
Spåmannen har krystallkula, vi andre har kunder.
Du kommer til å feile, bli vant til det
En stor fordel med å gjøre feil er at man venner seg til det. Før eller siden gjør alle feil, og da er det en stor fordel å være vant til det. Ikke blir fallhøyden så stor heller.
Know when to hold’em, know when to fold’em
For oss som gjør feil er det viktig å innse at man tar feil på riktig tidspunkt. Gir du opp for tidlig kommer du antakelig aldri til å lykkes ordentlig med noe; de aller fleste ting krever mye mer arbeid enn man skulle tro. Jeg har selv vært med på mange prosjekter jeg den dag idag tror kunne lykkes, om jeg hadde giddet å gjøre det ordentlig.
På den andre siden kan enhver aksjespekulant fortelle deg hvor vanskelig det er å selge en aksje med tap. Jo mer du har investert i noe, jo vanskeligere er det å kvitte seg med det.
#fail
Helt til slutt: ikke la deg stoppe av skittkasting fra andre. Skittkasting mot andre er en effektiv måte å overbevise seg selv om at man gjør rett i å ikke våge å gå for ideene sine.
Mitt favoritt sitat og leveregel:
Ever tried.
Ever failed.
No matter.
Try Again.
Fail again.
Fail better.
Samuel Beckett