Det er mye fokus på Uber og delingsøkonomi for tiden!
Hele diskusjonen om «delingsøkonomi» minner meg om diskusjonen om internett for 10-15 år siden. Det var mange problemstillinger og folk trakk på smilebåndet da jeg sa jeg jobbet med internett. Idag er ikke lenger noen som «ler» av internett.
Min erfaring med Uber som passasjer og sjåfør
- En ung kvinnelig passasjer(som også var jurist) sa at hun følte seg tryggere i en Uber-bil enn hos tradisjonelle taxi-selskaper og at alle vennene hennes brukte Uber.
- Flere av passasjerene er folk som sannsynligvis ikke har vært typiske «taxi-kunder».
- Flere passasjerer har uttalt at de aldri kommer til å ta vanlige taxier igjen.
- Da Arne Krokan, Cecilie Staude og Anastassia Mariussen og jeg kjørte en Kahoot-spørreundersøkelse på 47 studenter på Markedshøyskolen 7. januar 2016, svarte over 2/3 av studentene at de brukte Uber.
Min Konklusjon:
Uber fungerer raskt, trygt og effektivt både for sjåfører og passasjerer og at forretningsmodellen kommer til å lykkes på kort og lang sikt.
Så hva bør Erna gjøre?
- Ta kontakt med Uber og inngå et strategisk samarbeid så fort som mulig.
- Oppfordre alle i Norge til å registrere seg som sjåfører på Uber.
- Gjør Norge til et foregangsland når det gjelder delingsøkonomi.
«The business schools reward difficult complex behavior more than simple behavior, but simple behavior is more effective.»
1. Ta kontakt med Uber og inngå et strategisk samarbeid.
Hvorfor skal regjeringen gjøre dette?
Hvorfor skal Uber gjøre dette?
Uber er fortsatt i oppstartsfasen. De neste 5 årene kommer Uber til å bruke mye penger på juridiske tvister i nesten alle markeder de opererer i. Ved å inngå et strategisk samarbeid med den norske stat, vil Uber ha en suksesshistorie å vise i alle andre markeder. Et samarbeid med Norge vil ha en enorm internasjonal PR-effekt som vil speede opp aksepten for «delingsøkonomien». Istedenfor 20% provisjon fra alle turer i Norge, må kanskje Uber ta til takke med en lisensavgift og en lavere prosentsats. En lavere andel av inntektene vil betale seg i form av raskere utbredelse, internasjonal PR-effekt og mulighet til å bidra til å forbedre et helt land.
2. Oppfordre alle i Norge til å registrere seg som sjåfører på Uber.
Le så mye du vil, men faktum er at hver morgen setter tusenvis av nordmenn seg alene i bilen og kjører til jobb. Ifølge NAF passerer over 3000 biler i timen i den verste rush trafikken. Denne atferden skaper kø, forsinkelser, forurensning som koster samfunnet betydelig summer hvert år. Ifølge NAFs beregninger koster køene inn til storbyene det norske samfunnet 2,6 millioner kroner i minuttet. Og det er en sum som bare vil øke med årene.
- Mindre køer om morgenen: Ved å gjøre det enklere for folk å kjøre sammen og samtidig gi sjåfører insentiv til å plukke opp andre på vei til jobb, vil flere velge å la bilen stå. For å få til dette så er man avhengig av stabilitet. Man må vite at det finnes villige sjåfører!
- Lavere transportpriser: Når antall tilgjengelig sjåfører øker, så synker prisene.
- Mindre forurensning: Når flere lar bilen stå, så blir det mindre køer og mindre forurensning
- Flere ledige parkeringsplasser i byene: Færre biler inn til byene vil gi flere ledige parkeringsplasser.
3. Gjør Norge til et foregangsland når det gjelder delingsøkonomi.
Hele diskusjonen minner meg om diskusjonen om internett for 10-15 år siden. På samme måte som Norge har blitt et foregangsland for el-biler, har vi mulighet til å bli et foregangsland for delingsøkonomi. Ved å raskt adoptere ny teknologi i stor skala, kan norge bli mer effektivt, samt få positiv oppmerksomhet fra utlandet.
Jeg ser for meg overskriftene:
- Norway leads the way in the sharing economy
- Norway works with technology companies to reduce pollution in large cities
- Norway and Uber with revolutionary partnership
Så mitt tips til Erna:
Velg en retning og implementer som et helvete!
- Flexus har kostet mye penger (E24, mars 2009)
- App med napp hos de reisende ( DN, desember 2014)
- Google og Baidu har eierandeler i Uber (Wikipedia)
- Vegvesenet har brukt 15 millioner på en app som allerede finnes
- Competition is for losers (Peter Thiel, 2015)