1. Det blir normalt for folk flest å betale for innhold

2011 blir året da det blir vanlig for folk flest å betale for digital innhold i stor skala. Det blir så enkelt, trygt, billig og raskt å betale for innholdet at folk flest vil akseptere det.  Masseadopteringen av lesebrett(ipad, kindle, etc) og smart phones vil føre til at innholdsleverandører finner prismodeller som fungerer i stor skala.

SMS-betaling og mikrotransaksjoner vil gjøre det langt enklere å ta betalt(og betale) for innhold(også for bloggere). Mange vil gladelig betale for innhold mot at innholdet kan konsumeres på tvers av platformer og uten for mange restriksjoner.

2. Lokasjonsbaserte spill- og nytteapplikasjoner vil blomstre

Når det App-hysteriet har lagt seg, vil vi se en oppblomstring av flere nytte- og underholdningstjenester som utnytter smart phones unike egenskaper (lokasjonsteknologier, video, kamera, touch, sensorer, etc).

Transportapplikasjonen mypickuppal bruker gps og et enkelt brukergrensesnitt til å gjøre pendling enklere og mer miljøvennlig.

Spillet seek n spell kombinerer læring med fysisk aktivitet og teamarbeid.

DEFA gir deg mulighet til å kontrollere motorvarmeren med telefonen din.

Applikasjonene er underholdende, aktiviserende, praktiske og/eller kunnskapsbyggende. Smarte bedrifter/organisasjoner vil utforske mulighetene som knytter spill, opplæring, nytte og påvirkning(f.eks. reklame) sterkere sammen.

3. Markedsføring blir mer personlig

Alle vet at folk blir påvirket av sine venner. Facebook gjør slik påvirkning mye enklere. På 60-tallet spredde Mary Kay seg som en farsott i USA. Folk inviterte venner på fest/produktdemonstrasjoner. Folk handlet produkter fordi gruppen forventet at alle skulle kjøpe. Behovet for produktene ble tvunget frem av forsiktig gruppepress.

Denne gruppepress-effekten kan enkelt overføres til facebook. Ved å la gode kunder stå for markedføringen senkes markedsføringskostnaden per solgte enhet. Dermed kan produkter bli rimeligere. I seg selv er dette ikke noe nytt, men Sosiale tjenester som Facebook og twitter gjør det enkelt å spre budskap.

Tjenester som Groupon har allerede hatt suksess og jeg tror smarte norske bedrifter vil teste ut lignende personlige markedsføringsmekanismer i 2011.

4. Aviser blir mindre avhengig av bannerannonser

Det er vanskelig å lære en gammel hund nye triks. Avisene har de siste 10 årene trodd at nettannonser i forstyrrende formater er nøkkelen til å lønne journalister og andre avisansatte. Google og Finn.no har bevist at det er store penger å tjene på digitale annonser.

Avisene ser at papiropplagene synker. Samtidig strømmer leserne til på internett, mobil og lesebrett uten at annonseinntektene øker tilstrekkelig. 2011 blir året der flere nettaviser oppdager alternative inntektskilder! (jeg skal skrive mer om dette i 2011!)

5. Brukertester blir billigere – også i Norge

Små feil i nettbutikken din fører til tapte inntekter og mye frustrasjon hos kundene dine! Tidligere måtte man betale mellom 50 000 og 150 000 kroner for profesjonelt utførte brukertester.

Tjenester som usertesting.com og Openhallway bidrar til å senke kostnaden(og øke tilgjengeligheten) for brukertesting i Norge.

Smarte bedrifter kan dermed utføre flere brukertester og identifisere feil raskere enn tidligere. Dette vil ha en positiv effekt for bedrifter som ønsker å lykkes på nett(se eksempel fra en brukertest-video der en kritisk feil ble avslørt).

Disclaimere: DEFA iPhone appen er utviklet av Shortcut AS som jeg er tilknyttet til.  Jeg har vært i kontakt med Usertesting.com og bedt dem åpne for norske testere, så hvis du har lyst til å bli brukertester, registrer deg her.