I fjor hadde jeg 6 spådommer for 2010.  Historien viser at det er svært vanskelig å spå hva som skjer de nærmeste årene. Enten så blir spådommene oppfattet som selvfølgeligheter, eller man bommer på timingen.

Poenget med spådommer er ikke nødvendigvis å ha rett. Poenget er å peke på en del trender som kan påvirke den generelle retningen til firmaet man jobber i. För jeg begir meg fremover i tid, så ser jeg hvordan det gikk med spådommene for 2010.

Evaluering av mine 6 spådommer for 2010

1. Sosiale nettverk blir verdens største netthandel (Riktig retning)

I fjor spådde jeg at sosiale nettverk ville bli verdens største netthandel. Det har ikke skjedd ennå, men det er ingen tvil om at det kommer. Det gikk et lys opp for mange reiseaktører da de så hvordan Facebook bidro til å effektivisere kundeservicen til både SAS og Norwegian. Vi fikk også se hvordan Old Spice brukte Facebook og twitter til å løfte en tradisjonell reklamekampanjen opp i skyene, både når det gjaldt kjennskap og salg.

En annen viktig trend er Facebook connect – eller mulighet til å bruke Facebook til å verifisere personer. Når du ser «logg inn med Facebook» på en nettside, så synker terskelen for å kjøpe.

Så om ikke Facebook har blitt verdens største netthandel ennå, så har de klart å dominere alle aspekter rundt en transaksjon(markedsføring, login og kundeservice). Mot slutten av 2010 begynte selskaper å introdusere egne butikker på Facebook (Amazon selger bleier på Facebook og JC Penney åpner butikk på Facebook) så spådommen min ser ut til å slå til i 2011.

2. En stor norsk avis går konkurs(Jeg tok feil, men…)

Her tok jeg feil. Norske aviser er mer seiglivede enn jeg antok. Noen uker etter at jeg publiserte mine spådommer, leste jeg at Anne Aasheim sluttet i Dagbladet på grunn av opplagsnedgang. Dagbladet overlevde 2010, men jeg ser ingen lys fremtid for dagens form for papiraviser.

Papiravisene må ta enda hardere omstillingsgrep raskt hvis de ønsker å blomstre i fremtiden. Dette betyr at ansatte i avisene må vurdere sin egen stilling opp mot trender i markedet.

Hvis din jobb ikke skaper verdi for digitale flater, så bør du se deg om etter ny jobb i løpet av de neste 2-3 årene!

Det er ikke ledelsens og eiernes eneansvar å redde avisene. Avisansatte må selv forstå alvoret og bidra med ideer og nye nyskapende tjenester. Kall det gjerne dommedagsprofetier. Vi snakkes om 5 år….

3. Lesebrett blir en kjempehit(Riktig retning)

kampanje for et år siden, uttalte jeg: «Jeg tror Amazon Kindle og andre lesebrett blir en kjempehit i Norge i 2010». Jeg tör påstå at spådommens generelle retning har slått til.  3. august antok Digi.no at det fantes 15 000 iPad’er i Norge. 30. november åpnet iPad-salget i Norge. Jeg vet ikke hvor mange iPad det finnes i Norge, men at lesebrett har blitt en kjempehit vil ingen bestride.

For min egen del merker jeg at iPaden har gjort meg mindre avhengig av laptopen, mens Kindlen erstatter boklesning på stranden. Det var også en hyggelig overraskelse at man kan surfe gratis med Kindle(!) i deres experimental browser fra alle landene jeg har feriert i 2010. De seneste twittermeldingene om årets julegaver antyder at lesebrett-bruken vil eksplodere i 2011.

4. Video dominerer nettsteder(Riktig retning)

Å spå at video vil dominere nettsteder var en såkalt «nobrainer». Dette måtte bare skje. Båndbredden öker og kostnaden for å produsere video närmer seg null. Se f.eks. Nokias reklamefilm som er produsert kun ved hjelp av mobilkamera på en Nokiatelefon(Takk til Jan Grönbech i Google Norge for tipset). Når proff film kan produseres med et mobikamera, så finnes det ingen unnskyldninger for ikke å bruke video aktivt på eget nettsted.

Video kan forbedre brukeropplevelsen og öke konverteringsratene. Spådommene har kanskje ikke slått til for fullt, men det gleder meg at  markedslederne bruker stadig mer video!

5. Bedrifter går iphone bananza(Riktig retning)

Dette var også en såkalt «nobrain» spådom. Apple har skapt en menighet som hopper på enhver mulighet til å spre budskapet om iPhone. Dyktige og observante markedsförere/bedrifter drar nytte av dette ved å henvende seg til menigheten for å spre budskap av alle slag. Nordea og Sparebank 1 har promotert sine App’er i alle kanaler og aktörer i ulike bransjer sloss om å väre först og best på app’er. At både «App» og «lesebrett» var oppe i diskusjonen om årets ord indikerer at spådommen min har slått til!

6. Folk kjøper stadig dyrere ting på nett(Riktig retning)

De morsomste spådommene er de man kan väre med å påvirke selv. Et av eksemplene jeg brukte i spådommene for 2010 var Hurtigruten. Jeg spådde at folk ville kjöpe stadig dyrere ting på nett. For Hurtigrutens del, så har denne spådommen virkelig slått til. I 2010 har Hurtigruten ökt nettsalget med over 800% på tross av både organisasjonsutfordringer og systemutfordringer. Folk kjöper reiser for over 130 000 NOK direkte på Hurtigrutens nettsteder.

I tillegg blomstrer salget via reisebyråer som har tilgang til en egen reisebyrålösning. Det er fortsatt mange utfordringer, men erfaringen tilsier at kunder bruker alle kanaler når de skal handle. For dyrere produkter, så beveger kundene seg på tvers av kanalene. En kunde kan f.eks. starte på Hurtigrutens nettsteder, men ende opp med å fullföre bestillingen hos en av Hurtigrutens reisebyråer. Andre besöker reisebyrået sitt for å få gode råd, men drar hjem for å bestille i sin egen stue. Noen kaller dette «kanalkonflikt». Jeg tror det handler om å tilfredstille ulike behov hos kundene. I 2011 vil folk sette enda höyere krav når de skal handle dyre reiser.

Konklusjon

Hovedpoenget mitt med denne evalueringen er å se om fjorårets spådommer var helt bak mål eller om jeg gjettet riktig. Det blir spennende og morsomt å se tilbake på disse spådommene om 5 år! De fleste av spådommene har slått til og jeg er spesielt fornöyd med spådom nummer 6 som jeg selv har värt med å realisere. I neste blogginnlegg skal jeg komme med 6 spådommer for 2011!