Spam-fri kommunikasjon

I dag kunngjorde Mark Zuckerberg i Facebook at i løpet av de neste par månedene vil Facebook tilby alle sine brukere en e-post adresse. Min e-postadresse på Facebook blir kplund@facebook.com (ikke aktiv ennå) . Jeg deler den åpent på bloggen fordi en av fordelene med Facebook-mail er at jeg selv kan bestemme hvem som kan sende mail til meg. Siden Facebook har en oversikt over mine «venner» og mine venners venner, så har Facebook muligheten til å tilby «spam-fri» e-post.

Sømløst – alt på et sted

En annen  tor fordel med Facebook sitt meldingsystem er at systemet aggregerer e-post, SMS, instant messaging og Facebook-meldinger i et og samme system. Det betyr at du i fremtiden kan sende og motta SMS’er fra Facebook og du vil ha enkel oversikt over en samtale med en person. Du slipper å tenke på hvilken kanal du skal kommunisere i. Det eneste du trenger å tenke på er budskapet og personen du ønsker å kommunisere med.

Åpenhet og kontroll – en tankevekker

Da jeg logget inn på Facebook fra iPhonen min i forrige uke, oppdaget jeg en synkroniseringsfunksjon som gjorde det mulig for meg å koble Facebook profilbilder til adresseboken på telefonen min. Det medførte at når en av mine Facebook-venner ringer meg, så vises den personens bilde på min iPhone. Dette er en fordel for meg, men det vekker også en del tanker knyttet til personvern. Da jeg fikk spørsmål om jeg ønsket å synke telefonen min med Facebook, dukket denne teksten opp på mobilen:

«If you enable this feature, all contacts from your device(name, e-mail address, phone number) will be sent to Facebook and be subject to Facebook’s Privacy Policy, and your friends’ profile photos and the other info from Facebook will be added to your iPhone address book. Please make sure your friends are comfortable with any use you make of their information

Her blir jeg anbefalt å sjekke med mine venner at det er greit at jeg sender deres personlige informasjon til Facebook! Jeg syntes det er helt greit å godta Facebook sine retningslinjer på vegne av meg selv, men å gjøre det på vegne av nære og fjerne Facebook-venner beveger seg i et grenseland. Det er kanskje grunnen til at EU jobber med et regelverk knyttet til kontroll over egen profil, der du blant annet skal kunne bytte sosialt nettverk uten å miste kontrollen over din vennekommunikasjon på samme måte som du kan bytte mobil-leverandør uten å måtte gi slipp på ditt eget mobilnummer. Medier som har dekket Facebook-lanseringen