Har du noen gang lurt på hvordan ideer oppstår? Ideer er grunnlaget for suksess. Uten en ide i bunn vil du slite med å lykkes! I dette innlegget skal jeg se nærmere på hvordan ideer oppstår og hvordan vi kan dra nytte av kunnskapen om hvor ideer kommer fra!

Ikke les videre før du har deltatt i idéundersøkelsen!

Før du leser resten av innlegget, vær snill og svar på spørsmålet: «Når kommer du opp med nye ideer?»

Bli med i uformell undersøkelse.

Hvor dukker ideer egentlig opp?

Svensk radio sommeråpent (MP3, etter ca. 38 minutter)  forteller en av Sverige’s mest kjente oppfinnere, Håkan Lans, om et studie omtalt i det akademiske tidsskriftet IVA aktuellt (nummer 3, 2009, finnes desverre ikke på nett…). Forskere har stilt et stort antall mennesker spørsmålet: Hvor dukker ideer egentlig opp?

Her er svarene forskerne fikk fra den akademiske undersøkelsen:

1. I naturen (28%)

Når man går i naturen og er i fullstendig harmoni. Da er man fri til å tenke. Da oppstår de fleste nye ideer. Faktisk hele 28% av ideer oppstår når man er ute i naturen. Hvis du ønsker å komme opp med flere ideer, hvorfor tilbringer du ikke mer tid ute i naturen?

2. Hjemme ved måltider,mens man ser på TV eller driver med en hobby (14%)

Kanskje er det slik at når man sitter fullstendig avslappet og spiser at ideene dukker opp. Kanskje bør man ta det mer med ro når man spiser? Utvide måltidene og legge forholdene til rette for total ro? 14% av ideer oppstår hjemme ved måltider!

3. Ferie/fritiden (13%)

Når man kommer seg bort fra det daglige stresset, flyr tankene i alle retninger. Man får nye impulser og 13% av ideer oppstår. Kanskje bør firmaer som ønsker kreativitet gi ansatte mer ferie?

4. Jobbreiser eller til/fra jobben (11%)

Når man er på forretningsreise, så hender det at man har tid til overs. Man er på jobben, men ikke i den vanlige jobbsituasjonen. Det samme gjelder egentlig når man reiser til/fra jobben. Man forbereder seg på en helt vanlig dag på jobben. Da kommer 11% av ideene.

5. I kjedelige møter (10%)

Når man sitter i laange, kjedelige møter, flyr tankene til helt andre steder. Da kommer 10% av ideene.  Kanskje er det slik at man bør ha kjedelig møter? Hvis du må komme opp med ideer på jobben, så er sjansen størst ved å tilbringe mye tid i kjedelige møter. I så tilfelle beklager jeg alle tips om hvordan man holder mer effektive møter.

6. På klubb, forening eller under sportsaktiviteter (9%)

Når man driver idrett, er i foreningsmøter eller i sosiale lag, så bobler ideene frem på overflaten.

7. I interessante møter (6%)

I interessante møter har man ikke tid til å tenke på andre ting. Allikevel dukker 6% av ideene opp i interessante møter.

8. På jobben (4%)

Kun 4% av ideer oppstår når man er på jobben. Dette er en tankevekker for bedrifter som fokuserer på innovasjon og nyskapning. Kanskje bør disse bedriftene heller oppfordre ansatte til å tilbringe mer tid i naturen? Kanskje bør bedrifter legge forholdene til rette for at ansatte skal jobbe ute i naturen? Eller blir det en motsigelse? Kanskje bør man si farvel til kontoret (takk Kenneth)?

9. Ved hjelp av kreativtitetsteknikker(1%)

Har du noen gang vært i et brainstormingmøte hvor målet er å komme opp med nye ideer? Jeg har vært i mange og jeg syntes mange av dem har vært bra. Når forskningen antyder at kun 1% av ideer kommer ved bruk av «kreativitetsteknikker», så er kanskje ikke slike teknikker det man burde prioritere hvis man ønsker å komme opp med nye ideer?

Ideer oppstår ikke på jobben!

Ifølge undersøkelsen oppstår hele 76% av ideer utenfor arbeidsplassen!  Det er en tankevekker – spesielt for firmaer som lever av å være kreative!

Det kan virke som ideer oppstår når man har tid til overs! Ideer bare finnes! Det er litt som å gå på stranden og sparke steiner. Plutselig dukker det opp en ide bak en stein du sparket bort.

Hvis ideer oppstår når man ikke er på jobb, så bør firmaer kanskje gi ansatte mer fri? Eller kanskje man bør legge forholdene til rette for å gi ansatte tid til overs mens de er på jobb? Hva betyr dette for ideers opphavsrett?

Jeg tror det er vanskelig å skape en atmosfære for idéskapning. 3M har gjennom mange år blitt kjent for sin innovasjonskultur.  Google forsøker med sin 20% tid, Atlassian lykkes med sine FEDEX days. I Norge har Finn.no jobbet strukturert med innovasjon gjennom Finnopp-programmet. Men går det virkelig an å planlegge for at folk skal komme opp med ideer?

Norge og Sverige ligger høyt oppe på rankingen over land som er flinke til å komme opp med ideer. Er det fordi vi har mye fin natur og mye ferie?

Jeg tror oppskriften til ideskapning kan være følgende:

  1. Oppsøk situasjoner der det er størst sjanse for at ideer oppstår (ref. dette blogginnlegget)
  2. Tilegn deg ekstrem kunnskap om ulike temaer (da blir du flinkere til å identifisere hva som er bra og dårlig)
  3. Del kunnskap (du får mer igjen)
  4. Still spørsmål som starter med: «Hva skjer hvis vi….»
  5. Beveg deg i krysningspunkter i livet generelt og på jobb (se på andre bransjer og andre kulturer)
  6. Ikke vær opptatt av penger (ref. studie om suksess fra Ted)
  7. Implementer som et helvete (en idé som ikke blir implementert, betyr veldig lite. Faktisk er nesten hver eneste vellykkede selskap de siste årene basert på en uoriginal idé som har blitt vel gjennomført.)

Kilder: