Skrevet av Vadim Bjarkum

De siste 8 månedene har vært en reise jeg egentlig aldri trodde skulle skje. På et semester og en sommerferie har jeg gått fra å jobbe i klesbutikk til å jobbe med E-Commerce og markedsføring. Takket være et semester fylt med digital markedsføring (og utrolig flinke forelesere) har jeg lært utrolig mye og fått et springbrett inn i det “profesjonelle” arbeidslivet. Årsaken bak dette innlegget er derimot ikke for selvskryt, men for å dele mine erfaringer og hva jeg har lært. Jeg hører stadig medstudenter og venner være utrolig bekymret om hva som kommer til å skje etter endt studie med tanke på jobb. Er studiepengene og årene bortkastet? Vil jeg ende opp med en fancy bachelorgrad, men ingen kul jobb som resultat? Jeg er langt fra en allvitende guru om markedsføring og tipsene i dette innlegget er ikke en fasit eller garantert oppskrift på suksess, men heller et par joviale råd som forhåpentligvis er litt til hjelp!

En enorm del av markedsføringen foregår nå digitalt

Jeg skal være ærlig og si noe som kanskje ikke er for populært; vi lærer ikke nok om digital markedsføring gjennom studiene. Grunnprinsippene for markedsføring og merkevarebygging er uten tvil fortsatt gjeldende, men det er utrolig mye man ikke lærer når det kommer til å markedsføre digitalt. Vi lærer ikke terminologien som ligger i bunn, vi lærer ikke om de største systemene som “alle” bruker og vi lærer ikke om metodikken bak å være suksessfull på nett. Det er nærmest ironisk at studier hevder å ha et fokus på markedsføring uten å bry seg spesielt om en av de største utgiftspostene i nesten alle markedsføringsbudsjetter. Jeg vet jeg høres kvalm og bedre-vitende ut, men å ta valgfaget med fokus på digital markedsføring er noe av det beste som har skjedd meg.

Kanaler som e-Mail, Facebook, AdWords og Instagram er gigantiske og bedrifter tjener store penger her. Samtidig er dette kanaler hvor “markedsførings-gamet” er veldig ukjent for mange. I vår bedrift er fokuset nesten 100% digitalt for alle konsepter/merkevarer. Sier jeg at “tradisjonelle” medier er døde og nå er det full pupp for å pumpe hele budsjettet inn digitalt? Ikke på noen måte. Kanaler som TV og print har fortsatt en sentral plass i markedsføringen, men det er bare enorme fordeler knyttet til å fokusere digitalt (f.eks skalerbarhet, målbarhet etc.). Du stiller ubegripelig sterkt i arbeidslivet ved å lære digital markedsføring. Det er d***-vanskelig og en helt ny verden, men noe du VIL måtte lære deg en eller annen gang. Gjør det nå.

Læringsressurser:

https://support.google.com/adwords/answer/6146252?hl=en

A Beginner’s Guide to Successful Email Marketing

10 Free Online Courses To Start Learning Social Media Marketing

(bare kommenter hvis dere vil ha linker til mer spesifikke temaer ?)

Det er en enorm forskjell på å lære og å gjøre

Dette høres veldig selvsagt ut, men la meg utdype med et eksempel. I studiene blir vi alltid bedt om å skrive oppgaver hvor vi skisser ut strategi og drøfter frem ulike målgrupper merkevaren/bedriften burde fokusere på. Deretter gis en karakter og det slutter som regel der. I virkeligheten blir du også bedt om å skisse ut strategier/målgrupper og mye mer, men når du får feedbacken er ikke svaret bare en bokstav. Du får (forhåpetligvis) høre du har gjort en god jobb og du har fått æren å gjennomføre hva du har skrevet. Det er uten noen tvil den største forskjellen mellom studier og arbeidsliv. Det er nå du som manager annonsekontoen, manager e-mailsystemet og finpusser detaljene bak hver annonse eller målgruppe.

Forrige setning er utrolig generell og jeg har hoppet over mye, men jeg forsøker å presisere hvor mye man faktisk gjør. Selvfølgelig er det mulig dere har et fancy konsulentfirma som gjør “alt” for dere eller at ansvarsområdene dine er svært begrensede, men det er viktig å forstå at som student mangler man veldig mye erfaring med å gjennomføre. Detaljene og utføringen av elementene på lavere nivå er hva som virkelig resulterer i suksess. Det største take-awayet jeg hadde fra faget DIG2100 var Karl-Phillip Lunds fokus på at gjennomføringskaft er forskjellen på de gode og gjennomsnittlige. Det var ikke før jeg faktisk var i jobb at jeg forstå hvor mye det han sa om gjennomføring betyr.

Læringsressurser:

Kommer i avsnittet under, men vil anbefale å finne bøker av suksessfulle gründere og lese om deres mentalitet.

Jo mer du kan, jo mer effektiv blir du

Atter en meta-intellektuell og selvsagt overskrift, men det er mye jeg har måttet lære meg for å virkelig være effektiv. Å f.eks lage en digital annonse/kampanje er ikke bare å trykke på et par knapper eller delegere en stakkar for å gjøre jobben. Du må sørge for et skikkelig bilde slik at annonsen har blikkfang, du må skrive teksten riktig slik at den konverterer og du må vite alle finurlighetene bak å oppnå målet du har satt. Dette spiller tilbake på viktigheten med gjennomføringskaft, men det er viktig å være selvstendig. Når jeg lærte Photoshop kunne jeg selv ordne med bilder og grafiske detaljer hvis noe skal lages. Med et par kurs fra Codeacademy kan jeg forandre enkle småting hvis noe i koden ikke fungerer helt som det skal. Med kurs i digitale verktøy kan jeg lage annonser og kampanjer fra bunnen og manage dem videre. Med tutorials i WordPress kan jeg manage WooCommerce og fort ordne med detaljer knyttet til nettbutikken. Det finnes lite mer deilig for en arbeidsgiver å vite at du er overlatt til deg selv og at det ansvaret er noe du takler. Samtidig blir du utrolig allsidig og kan gjøre veldig mye forskjellig når behovet oppstår. Det er mye jeg skummer over når jeg ramser opp på denne måten, men poenget mitt er at du stiller bedre jo bredere kunnskapen din er.

Læringsressurser:

https://helpx.adobe.com/photoshop/tutorials.html

https://www.codecademy.com/

https://mailchimp.com/resources/guides/getting-started-with-mailchimp/

https://learn.wordpress.com/

http://design.tutsplus.com/articles/teach-yourself-graphic-design-a-self-study-course-outline–psd-3520

http://www.copyblogger.com/copywriting-101/

Google for harde livet og hvis du tror noe kan brukes til markedsføring, så har du som oftest rett.

Gjør alt du kan for å få erfaring

Du kan lese alt du vil og du kan vite alt på det teoretiske nivå, men ingenting lærer deg mer enn erfaring. De gangene jeg har kjørt en annonsekampanje i dass, sendt en e-Mail som var en flopp eller sagt noe “feil” er de gangene jeg har lært mest. Når jeg deltok i GOMC (Google Online Marketing Challenge) gjorde jeg mye dumt og endte opp med et budsjettbruk fra helvete, men jeg lærte mer enn noen lærebok kunne fortelle meg. Når jeg jobbet med ABCstartsiden for å lansere Zooom.no lærte jeg utrolig mye om arbeidslivet og digital markedsføring i praksis. Gjør hva enn du kan for å få erfaring. Den erfaringen er hva som kommer til å skille deg ut når du sender inn CV’en.

Hvordan? Let etter hver mulighet du kan få der ute. Tilby deg f.eks å jobbe gratis for en bedrift som trenger markedsførings-hjelp. Se muligheter i studentforeninger eller frivillige organisasjoner. Delta i ting som GOMC eller start en blogg. Jeg har ikke tenkt å kommandere deg til å gjøre ting du ikke vil, men det er bare viktig å forstå at erfaring som student er viktig å få. Det er ikke luksuriøst å jobbe gratis, men down-the-line er det hva som utgjør forskjellen. I min nåværende jobb begynte jeg gratis, men det utviklet seg fort til mye mer!

Du må være villig til å innovere og stille spørsmål

Jeg håper genuint at du får drømmejobben og at du blir en drømme-ansatt. Å innovere og stille spørsmål ved eksisterende systemer er hva som kommer til å skille deg ut hvor enn du jobber. La oss si at du sender ut to nyhetsbrev i uken til bedriftens mail-liste. Prøv å ta dette videre. Still spørsmål ved hvorfor dere ikke segmenterer listen og sender ulike mailer basert på mottaker. Kanskje månedens beste kunder kan få en personalisert takke-mail med en ekstra rabattkode? Det kommer potensielt til å generere en del word-of-mouth (verdens mest effektive markedsføring). Samtidig kan du lage systemer slik at enkelte får mail sjeldnere basert på innholdet dere tilbyr i mailene.

På Facebook kan du segmentere langt mer og systematisk finne ut hvilke kombinasjoner med tekst/bilde fungerer for ulike segmenter. Kanskje ditt produkt scorer veldig bra med mer humoristisk og lengre tekst? Kanskje video-annonser er hva som gir dere the big break? Hva med om TV-reklame eller ClearChannel faktisk ga god avkastning? Fortsett å test og aldri slutt med å være kreativ. Bare husk å ha et system bak alt så du vet hva som funker.