Det er mange ting du bør gjøre. Problemet for de fleste er å finne ut hvor og hvordan  man skal begynne. For å få oversikten over mulige aktiviteter utviklet tidligere markedsdirektør i Norwegian Carl Størmer og jeg WebMarketingMatrix. Modellen fungerer som en À la carte meny for internettaktiviteter.

WebMarketingMatrix-rammeverket er viktig, men noe som er enda viktigere er å vite hva man skal gjøre idag med de ressursene du har tilgjengelig – idag!

1. Begynn med det du har

Mange tror at du må bytte ut hele nettstedet ditt for å lykkes. Det er sannsynligvis feil. En av verdens autoriteter på brukeropplevelse har uttalt at han aldri har sett et vellykket «redesign prosjekt». Det bør bør være en tankevekker for alle som tror at et nytt webprosjekt er løsningen. Begynn med dette nettstedet du har!   Det første du bør gjøre er å beskrive noen oppgaver(Se Customer Carewords videoer) som du ønsker at besøkende på ditt nettsted skal klare.

(Implementer gjerne et enkelt måleverktøy (anbefalt av Avinash Kaushik – verdens ledende webanalytiker) og sjekk hva kundene dine sier om dagens site. Enkelt å sette opp – enkelt å bruke.)

Parallelt  kan du kjøre en enkel «Steve Krug» brukertest:

2. Ikke bekymre deg over ting du ikke kan gjøre noe med

Når du har gjort steg 1, så har du helt sikkert identifisert små ting som kan gjøre store utslag på nettstedet du allerede har. Begynn med å rette opp de enkleste tingene. Du vil helt sikkert oppdage problemer som krever involvering fra andre i organisasjonen eller folk utenfor organisasjonen. Ikke heng deg opp i disse problemene. Fokuser på tingene du kan gjøre noe med på egenhånd! Sett av litt tid hver dag til å få det gjort. Målet er å gjøre små «tweaks» som gjør store utslag. Jobb mindre, uttrett mer!

Nå var jeg kanskje ikke konkret nok? Her er noen konkrete tips:

  • Få på plass webanalyseverktøy. Google Analytics er gratis og det er stort sett enkelt å implementere.
  • Finn ut hvilke ord du bør bruke i menyen på nettsiden din. Sjekk ut Gerry McGoverns videoer)
  • Forbedre «kontakt oss» siden på nettstedet ditt.
  • Fokuser på småforbedringer på de 5 mest besøkte sidene på nettstedet ditt.
  • Sett opp noen Adwords-kampanjer for å drive trafikk til nettsiden din
  • Begynn å samle inn e-postadresser til folk som er interesserte med Campaignmonitor (gratis)
  • Sett opp en Twitter-konto og bruk Twitter-søket til å identifisere folk som diskuterer temaer som interesserer deg.

3. Lag en oversikt over mulige aktiviteter

Har du noen gang slitt med å velge hva du vil spise på en restaurant med over 15 retter på menyen? WebMarketingMatrix inneholder mange aktiviteter som du på et eller annet tidspunkt bør gjøre. Når mennesker får for mange valg, tar det lengre tid å velge, og du blir mindre fornøyd med valget du til slutt gjør, fordi du tenker på alle valgene du kunne/burde gjort. Dette fenomenet kalles Paradox of choice.  For å unngå dette stresset med for mange valg, så lønner det seg å lage en oversikt over alt du kan/bør/skal gjøre. Beskriv målet og hva hver aktivitet innebærer. Når du ser alle aktivitetene i en oversikt blir det enklere å gjøre valg.

Her er en typisk liste over ting du bør vurdere:

  • Critical path – hvilke oppgaver må du løse for de besøkende for at de skal bli fornøyde?
  • SEO – også kalt søkemotoroptimalisering. 90% av det du trenger å vite om SEO finner du her.
  • E-mail markedsføring – Samle e-postadresser og send ut nyttig og interessant informasjon
  • Søkemotormarkedsføring- Betalt annonsering i Google, Yahoo, Kvasir, etc
  • Brukertester – kjør brukertester Steve Krug style til å begynne med.
  • Video – Video er ekstremt effektivt når det gjelder kommunikasjon
  • Tekstforbedringer – Jobb med forbedringer på nettsidene, annonsering, emnefelt i e-poster, etc.

4. Prioriter hver aktivitet i forhold til andre aktiviteter

Når du har en liste over aktiviteter du burde gjøre, kan du gå igang med prioriteringsarbeidet. Plasser alle aktivitetene i en prioriteringsmatrise. Det som har høyest verdi for din bedrift, plasseres høyt opp i matrisen. Det som har lav verdi for bedriften din, plasseres på den nedre halvdel av matrisen. Enkle aktiviteter plasseres til venstre, mens vanskelig aktiviteter plasseres til høyre. Poenget er at du tvinges til å prioritere aktiviteter i forhold til andre aktiviteter. Da blir det enklere å se hva du bør fokusere på og hva du bør vente med. Hvis du fokuserer, å aktivitetene øverst til venstre, så vil du merke at websatsningen din skyter fart! Her er et eksempel på hvordan en prioriteringsmatrise kan se ut. Dette er forskjellige fra bedrift til bedrift, men dette er muligens et godt utgangspunkt:

priorities

5. Sett i gang

Komitteer er noe dritt. Fokuser heller på aktiviteter som du kan utføre på egen hånd eller i et lite, men handlingsdyktig team. Du trenger ikke være ekspert for å sette i gang og du trenger ikke tillatelse for å utføre små aktiviteter. Kall aktivitetene for «Test» eller «beta» så unngår du mye motstand fra «byråkratene».  Initiativ med klare mål, ønskes ofte velkommen av gode ledere og kompetente folk. Sørg for å få støtte fra noen høyt hoppe i organisasjonen og sett igang. Etterhvert som du kan dokumentere resultater så vil du merke at motstanden forsvinner gradvis.

Vær klar over at det finnes  mange kritiske røster som vil benytte enhver anledning til å forsinke, kritisere og/eller forhindre initiativ.

Her er noen noen unnskyldninger:

  • Vi må vente på….
  • Det vil aldri fungere…
  • Dette må godkjennes av …
  • Vi har ikke budsjetter…
  • Hvis vi skal gjøre dette, så må vi gjøre dette skikkelig …
  • Vi bør utrede dette mer før…

Ikke la deg stoppe av «byråkrater». Hvis byråkratene er hyggelig mot deg, vær hyggelig tilbake. Hvis byråkratene forhindrer deg i å handle, gå rundt dem. Det viktigste er å komme i gang. Se på det som en stor kampestein som ligger på et fjell. Det er utrolig vanskelig å få den til å rulle, men når kampesteinen først har kommet i bevegelse, så går det raskere og raskere. Dette er hva du ønsker av nettsatsningenen din.  Høy aktivitet, dedikerte og selv-tenkende team medlemmer og målbare resultater. Lykke til!

Ps. Dette innlegget er en del av Stammen bokprosjektet.

Jeg skriver bok om nettsatsninger. For å få beskjed når boken er klar, registrer deg her:
Motta e-post når boken er klar: