Hvis du lurer på hvordan en tilnærmet perfekt internettstrategi ser ut, bør du se nærmere på  internettstrategien til Barack Obama – USA’s neste president.

Internettstrategien definerer hvordan Barack Obama driver markedsføring og webutvikling. Internettstrategien har stått sentralt når det gjelder finansiering av presidentvalgkampen og for å kommunisere Obama’s budskap. Bak strategien står blant annet, Chris Hughes, en av gutta som var med å utvikle Facebook. Chris Hughes ble tilfeldigvis involvert fordi internettsjefen til Obama, sendte en e-post til Facebook og spurte om hjelp til å opprette en profil!

Norske bedrifter, veldedige organisasjoner og politikere kan lære mye av å analysere hva Barack Obama har gjort på nett.

Her er hovedelementene i suksessen:

 1. Tydelige og enkel strategi
 2. Effektiv e-postmarkedsføring
 3. Styr diskusjonen (blogging, sosiale kanaler, rask respons)
 4. Implementer som et helvete(quick-fixes, test nye ting, bruk video, bruk sosiale nettverk)
 5. Tilby et godt produkt

1. Tydelig strategi

Jeg tror internettstrategien til Barack Obama er enkel:

Vi skal samle sammen flest mulig e-postadresser og postnumre slik at vi kan kommunisere direkte og samle folk rundt budskapet og spre verdiene våre til flest mulig mennesker.

Hvis du syntes denne strategien høres for enkel ut, så er det bra. Enkle budskap har en tendens til å spre seg raskere:

Simple messages travel faster, simpler designs reach the market faster and the elimination of clutter allows faster decision making. Jack Welch

Kombinerer du denne tankegangen med Jack Welch sin definisjon av strategi: «Velg en generell retning og implementer som et helvete«, så forstår du kanskje mer av strategien til Barack Obama.

For å lykkes på nett, må man sette tydelige mål. Man må vite hva man ønsker å oppnå, men nesten enda viktigere: man må ha en forståelse for hva brukeren ønsker å oppnå med besøket. Barackobama.com har kuttet bort all informasjon som tar fokus bort fra hovedmålet(kuttisme):

Hovedmålet med Barackobama.com er å skaffe e-postadresser og postnummer til flest mulig velgere

Det er ingen tvil om at hovedmålet med forsiden barackobama.com er å samle inn flest mulig e-postadresser og postnumre for å kunne kommunisere direkte og lokalt med flest mulig velgere. Ved å fjerne støy fra forsiden, øker sjansen for at de besøkende registrerer e-postadressen og postnummeret. Førstegangsbesøkende tror kanskje at det er påkrevet å legge inn e-postadressen og postnummeret for å kunne fortsette!

Forsiden av nettstedet til Barack Obama

Forsiden av nettstedet til Barack Obama

2. Effektiv e-postmarkedsføring

Når hovedmålet med nettstedet er å samle inn e-postadresser, så åpner det seg store muligheter til å kommunisere direkte med store deler av den amerikanske befolkningen. Dette gir makt. Med makt følger stort ansvar(hvilken film er dette fra igjen?) Fristelsen er å sende ut store mengder reklame e-post for å stadig vekk påvirke velgerne på samme måte som reklamefolket bruker indirekte signaler for å innprente budskapet sitt i hodene på forbrukeren.

Barack Obama har i stor grad brukt e-post til å skape direkte opplevelser gjennom å knytte folk sammen, engasjere med bruk av personlige videoer. Obama har også gjort stor suksess gjennom å samle inn e-postadresser på ulike arrangementer ,uten først å be om penger.

3. Styr diskusjonen

Hver gang et negativt budskap bobler opp til overflaten har Obama’s kampanjeapparat vært raske til å respondere. På denne måten har de effektivt drept rykter, før de har begynt å spre seg.

I denne nyhetssendingen, forsøker forfatteren av boken Obamanation å knytte Barack Obama til en islamistisk politiker i Kenya. Forfatteren for masse sendetid på FOX news. Obama’s respons: Besøk www.fightthesmears.com.

Denne måten å kommunisere på er meget effektiv i forhold til å få frem budskapet, samtidig som man reduserer medienes makt i forhold til å tolke informasjon. Hver gang noe negativt kommer opp, så svarer Obama i e-post til sine e-postlister, på sin blogg, på Youtube og på Fightthesmears.com. Dermed blir han mindre avhengig av mediene.

4. Implementer som et helvete

Dette viktige punktet er hentet fra boka «Winning» av Jack Welch. I denne boken forklarer tidligere sjef for General Electric hvilken strategi han brukte gjennom over 15 år som sjef for et av verdens mest suksessrike selskaper. Det handler om å velge en generell retning og implementere som et helvete.

Eksempler på dette er når internettsjefen til Obama sendte en uformell e-post til Facebook og spurte om hjelp til å opprette en profil og endte opp med å rekruttere en av grunnleggerne av Facebook til sitte eget kampanjeapparat.

Et annet eksempel er David Plouffe’s bruk av video i e-poster og youtube til å kommunisere budskapet på en folkelig måte. I denne videoen viser han faktisk John McCains reklamefilmer for å vise motstanderens budskap! Deretter bruker han skittkastingvideoen til å få folk til å donere mer.

Et tredje eksempel er Obama’s testing med reklame i videospill. Mange snakker om fremtiden, andre implementerer som et helvete og legger premissene for fremtiden.

Obama har også demonstrert implementeringsdyktighet ved å ta i bruk interaktive kalkulatorer i sin internettstrategi. Kalkulatorer engasjerer, samtidig som de tiltrekker seg lenker som igjen fører til bedre synlighet i søkemotorene.

Når man ser på utviklingen av Obama’s nettsteder, så ser man også at «Kuttisme-faktoren» har økt etterhvert. Legg merke til hvordan ved hver revisjon av nettstedet, så kuttes det bort informasjon:

Tidlig 2007

Barackobama.com i 2007

Barackobama.com i 2007

Juli 2007

Barackaobama.com i juli 2007

Barackaobama.com i juli 2007

Januar 2008

Barackobama.com tidlig i 2008

Barackobama.com tidlig i 2008

Oktober 2008

Forsiden av nettstedet til Barack Obama

Forsiden av nettstedet til Barack Obama

5. Tilby et godt produkt

Det er ingen tvil om at jeg støtter Barack Obama. Barack Obama er et godt produkt fordi:

 • Han skaper håp for en nasjon som sliter.
 • Han har solid utdannelse fra et av verdens beste universiteter
 • Han har engasjert Warren Buffett, en av mine helter, når det gjelder økonomisk rådgivning
 • Han involverer Google når det gjelder teknologisk politikk
 • Han sier at USA skal være olje-uavhengig innen 10 år (kall det gjerne naivt og tenk på JFK sin visjon om å lande på månen innen 10 år i 1960)
 • Han er ydmyk i forhold til USA’s rolle i verden og er åpen for impulser utenifra.

Hvis du klarer å samle sammen dyktige folk bak et håp om en bedre fremtid, så har du et godt grunnlag for å skape varig endring. Obama’s enkle ideer og prinsipper samsvarer med Jack Welch og Seth Godin sine filosofier når det gjelder strategi, ledelse og markedsføring. Om Obama lykkes i presidentstolen er et annet spørsmål…..

Obama’s resultater & riktig prioritering av aktiviteter

Resultatene er viktig når man skal evaluere suksess på nett.

 • Økonomisk suksess: Barack Obama har satt ny rekord når det gjelder pengeinnsamling på nett  samlet inn 1 millard kroner i september 2008 (hittil har han samlet inn totalt 4,1 milliarder NOK) Barackobama.com er en pengemaskin. 3,1 millioner amerikanere har gitt i gj.sn. $86 hver – mesteparten har kommet inn via nettstedet barackobama.com.
 • Barack Obama blir president: Mye skal gå galt(terror eller likvidering) for at Barack Obama ikke skal vinne valget 4. november. En suksessrik strategi bør lede til at man når sine mål og får en varig konkurransefordel.

Min oppfordring til folk som jobber med nett, er å ta lærdom av disse 5 punktene og prioritere riktig. Legg også merke til at Barack Obama nå bruker massive budsjetter på TV-reklame i de siste ukene av valgkampen. Hadde Barack Obama prioritert midlene i motsatt rekkefølge (TV først), så hadde han aldri samlet inn nok penger til å finansiere denne dyre formen for annonsering.

Lykke til!

Oppdatering:

Forandring på Whitehouse.gov etter at Obama ble president (Dagbladet)

Så mye brukte kandidatene på søk

Ingen nettfolk ved Obamas bord (Dagbladet)

Kilder:

Wikipedias side om kampanjesjefen til Barak Obama

Wikipedias side om internettsjefen til Barack Obama

6 ting vi kan lære av Barack Obama’s internett strategi

Obama kjøper reklame i TV-spill

Hjernen bak Obamas markedsføring i sosiale kanaler

Informasjon om Facebook-grunnlegger Chris Hughes

Evolusjonen av nettstedet barackobama.com

Waren Buffett støtter Obama

Valgkampnyheter:

Derfor vant Obama (VG)

Obama hylles for reklame stunt (VG)

Obama satser på TV-reklame (VG)

McCain sammenligner seg med Knut Rokne (Dagbladet)

Stjålne penger til Obama (VG)

Obama og McCain duellerer i vest (VG)

Vil han slå Jimmy Carter (Dagbladet)

Obama besøker dødssyk bestemor (VG)

Valget av Palin viser dårlig dømmekraft (Dagbladet)

Utskjelt for Obama (Dagbladet)

Obama går for sjokkseier (VG)

Tidenes dyreste valg (Dagbladet)

Obama leder i vippestater (VG)

McCain går til atomkrig (VG)

Er det slik vi vil huske McCain (dagbladet)

Ingen er som Palin (VG)

CHAFFEYs BLOGG: Obama: Den mest effektive nettkampanjen noen gang

Norsk politikk:

Etterlyser politikere på Facebook (VG)